Onze tips bij aquaplaning

Tijdens zeer regenachtige weersomstandigheden ontstaan al snel watersporen op de weg, die de kans op aquaplaning aanzienlijk doet toenemen. Wat is aquaplaning? Hoe kunt u het voorkomen? En wat als u er toch in beland? Wij hebben het op een rij gezet! 

Voorkomen van aquaplaning & handige tips

Om aquaplaning te voorkomen hebben we een aantal tips voor u:

  • Check uw autobanden: Eén van de belangrijkste zaken ter voorkoming is een goede set banden met voldoende profieldiepte. Zorg voor een minimale profieldiepte van 3 mm en uiteraard de juiste bandenspanning! Check uw bandenprofiel en –spanning dus geregeld (maandelijks is het advies!). Dit geldt voor alle type banden, dus zowel zomerbandenwinterbanden en 4-seizoenbanden
  • Verander uw rijgedrag: Pas uw rijgedrag aan naar de weersomstandigheden. Verlaag uw snelheid en blijf goed opletten door vooruit te kijken, met de voldoende afstand tot uw voorganger.
  • Rem tijdig af: Ziet u voor u een laag water op het wegdek, rem dan tijdig af (voor u er in terecht komt). Als uw snelheid lager is, is de kans groter dat de banden het water af kunnen voeren en grip houden.
  • Blijf rustig! Wanneer u te maken hebt met aquaplaning, maak dan geen snelle stuurbewegingen maar laat de auto rustig verder rollen tot hij weer grip heeft. Met twee handen aan het stuur! 
  • Kijk naar het punt waar u heen wilt! Kijk naar het punt waar u met de auto heen wil. 
  • Stuur niet tijdens aquaplaning: Bevindt u zich in aquaplaning, stuur dan niet. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de auto gaat spinnen.
  • Gebruik uw koppeling: Trap de koppeling in  om te zorgen dat de wielen niet zomaar gaan rollen of plotseling afremmen. Laat de koppeling weer los als u uit de aquaplaning bent. 
  • Lees meer over onze bandentips. De juiste staat van een autoband verhoogt de veiligheid in het verkeer altijd. 
  • En tot slot, leer van wat u heeft meegemaakt! 

Als u een keer fikse aquaplaning hebt gevoeld en ervaren, gebruik die ervaring dan om er de volgende keer nog beter doorheen te komen.

Zijn uw autobanden niet meer in goede staat? Koop dan nieuwe autobanden online bij Profile. Aan de hand van uw bandenmaat kunt u direct een afspraak inplannen voor montage.

Autobanden aquaplanning

Klantbeoordeling

Profile
9.310
Wij verbeteren onze service continu. Dat kan alleen met uw hulp. Lees de beoordelingen van klanten of laat er zelf één achter.
Gebaseerd op 4213 recensies
Terug naar boven