Een winterband is méér dan een ‘sneeuwband’

Het Nederlandse weer schommelt behoorlijk. De eerste nachtvorst ligt achter ons. De bladeren vallen massaal van de bomen. De regen komt met bakken uit de lucht. Maar de echte winter laat nog wel even op zich wachten. Maar dat kan ook zo veranderen. Wacht u net als vele landgenoten met het monteren van winterbanden totdat het écht los barst? Dan is het goed om even verder te lezen. Want….een winterband is veel meer dan een ‘sneeuwband’! En, er zijn nieuwe regels in Europese landen.

Lees nu alle dingen die u moet weten over winterbanden.

U hebt ze sneller nodig dan u denkt

U denkt waarschijnlijk…’Winterbanden zijn alleen handig bij sneeuw of ijs’. Mis! Het is namelijk bewezen dat winterbanden beter presteren dan zomerbanden wanneer de temperaturen beneden de 7 graden Celcius komen. In de periode oktober t/m maart is dit bijna altijd het geval, wanneer u ’s ochtends vroeg of in de avond(spits) de weg op gaat. Dat is nog niet alles. Want een winterband zorgt ook voor een betere grip bij (veel) regen / modder en bij bladeren op de weg. Bekende verschijnselen voor de herfst!

Wat maakt de winterband beter in de herfst en winter?

Een winterband levert om meerdere redenen betere prestaties in de herfst en winter. Zo hebben winterbanden (extra) lamellen (kleine groefjes) die zorgen voor meer grip bij het optrekken of bij het afremmen. Dit geldt voor een ijzige en besneeuwde ondergrond, maar dus ook bij regen, modder en bij een weg vol blad.

Ook de samenstelling van het rubber van een winterband, verschilt ten opzichte van een zomerband. Het rubber is namelijk zachter, dat zorgt voor een betere grip en een kortere remweg bij kouder weer en winterse weersomstandigheden.

In Europa zijn winterbanden steeds vaker verplicht

Gaat u in de periode oktober t/m april geregeld naar het buitenland, dan kunt u bijna niet meer zonder winterbanden. Zo zijn winterbanden in Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden. Hetzelfde geldt sinds dit jaar voor Oostenrijk in de periode 1 november tot 15 april. Maar ook in landen als Italië, Luxemburg en Zwitserland gelden (gedeeltelijke) verplichtingen. Zorg dat u er niet door verrast wordt.

Een actueel overzicht van de regelgeving per land,ook wat betreft sneeuwkettingen.

Winterbanden zijn niet veel duurder

Misschien denkt u: ‘Winterbanden, die zijn echt heel duur om aan te schaffen. Dat heb ik er niet voor over!’. Maar hebt u er wel eens over nagedacht dat uw zomerbanden ook een half jaar niet slijten? Die gaan dus twee keer langer mee. Daarnaast zijn winterbanden nauwelijks duurder dan zomerbanden. En wie weet ligt er wel een interessante actie voor u klaar zodat u nog voordeliger klaar bent. Want, op veiligheid bespaart u toch niet? Uw banden zijn het enige contact met de weg!

Waar let u op als u winterbanden gaat aanschaffen?

Er zijn vele merken winterbanden. Logisch dat het lastig kiezen is tussen merken die u vaak ook niet kent. Toch hebben we wel wat tips voor u. Let bijvoorbeeld goed op de bandenmaat en het draagvermogen van uw banden, kijk daarbij naar de banden die nu onder uw auto zitten. Idem geldt voor de zogenaamde snelheidscodering. U vindt deze informatie op de zijkant van uw huidige banden. Om u nog verder op weg te helpen zijn er jaarlijks ook diverse onafhankelijke winterbandentesten. Hier kunt u zien welke winterbanden als beste uit de bus komen. Handig om u te helpen de goede keuze te maken!

Monteer altijd vier winterbanden!

Het komt nog wel eens voor, mensen die ervoor kiezen om alleen winterbanden te monteren op de vooras van de auto. Dit is absoluut ‘not done’ en zeer onveilig. Kies altijd voor 4 winterbanden. Uiteraard is het niet erg als de achterbanden wat minder profiel hebben dan de voorbanden. Als het maar minimaal 4 mm profiel is….

Verminderde kwaliteit bij minder dan 4 mm

Ook goed om te weten, een winterband verliest zijn positieve kwaliteiten bij minder dan 4 mm profieldiepte. Dan functioneert de winterband min of meer als een zomerband in winterse omstandigheden. Zorg er daarom voor dat u geregeld de profieldiepte van uw banden meet, zodat u zeker weet dat u veilig op weg bent. Daarvoor bent u uiteraard ook altijd welkom bij 1 van de 170 Profile vestigingen.

Klantbeoordeling

Profile
9.310
Wij verbeteren onze service continu. Dat kan alleen met uw hulp. Lees de beoordelingen van klanten of laat er zelf één achter.
Gebaseerd op 5207 recensies
Terug naar boven