Banden vullen met stikstof

Sta je er weleens bij stil waarom bandenspanning niet altijd gelijk is? De oorzaak zit in de eigenschappen van zuurstof, waarmee veel banden gevuld zijn. Zuurstof bestaat uit fijne moleculen, die zich langzaam door de poriën in een band naar buiten persen. Het resultaat: afnemende bandenspanning.

De bandenspanning kan overigens ook juist toenemen door gebruik van standaard perslucht. Daarin zit namelijk altijd een bepaald percentage vocht; dat zet uit bij verwarming. Dat gebeurt tijdens het rijden. Hoe warmer de band wordt, hoe meer het vocht uitzet, hoe hoger de kans op een klapband. Profile Tyrecenter heeft een oplossing die beide nadelen uitsluit: vul uw banden met stikstof!

Wat maakt stikstof geschikt voor uw banden?

Stikstof is een droog gas, dat oxidatieprocessen stopt. Met stikstof loopt u dus minder risico op roest of oxidatie. Daarnaast zijn ook de moleculen in stikstof anders dan in zuurstof. Banden die gevuld zijn met stikstofgas lopen vier keer langzamer leeg dan banden met standaard perslucht.

Door gebruik van stikstof blijft de temperatuur in de band constanter. Op die manier slijten de banden gelijkmatiger af en is de rolweerstand optimaal. Tot slot is stikstof, in tegenstelling tot zuurstof, niet brandbaar. Dat biedt grote voordelen, zeker als u gevaarlijke goederen transporteert!

Is stikstof kostbaar?

Vijftien jaar geleden was de prijs voor stikstof nog vrij hoog. Doordat het gebruik steeds normaler wordt, daalt de prijs. Daarom is het nu zeer rendabel om banden met stikstof te vullen.

Waarom zou u stikstof gebruiken?

  • Stikstof verlengt de levensduur van uw banden.
  • Een band met stikstof heeft langer de juiste bandenspanning.
  • Dat zorgt voor minder rolweerstand en dus minder onnodig brandstofverbruik.
  • Met stikstof bereikt u een brandstofbesparingseffect van 2% tot 3%!