Tips voor veilig rijden in de winter

Tips voor het rijden in de winter

In de winter zijn de omstandigheden op de weg verraderlijker dan in de zomer. Het weer speelt hierbij een belangrijke rol. Bij temperaturen beneden de zeven graden is het verstandig om met winterbanden te rijden. Deze zorgen voor meer grip dan zomerbanden en voor een betere wegligging. Bovendien is het in het buitenland verstandiger en bovendien soms verplicht om op winterbanden te rijden. Dit geldt zowel voor de verzekering in geval van ongeluk als in de besneeuwde wintersportgebieden waar een goede grip op gladde ondergronden essentieel is.

6 tips om veilig op weg te gaan in winterse omstandigheden

1. Voer een wintercheck uit

Het is verstandig om, voordat de winter echt losbarst, een wintercheck aan je auto te laten uitvoeren. Dit kan bij Profile voor 15 euro. Bij een wintercheck controleren wij standaard de meest essentiële onderdelen van de auto. Denk hierbij aan de vloeistoffen, remmen, de winterbanden en ruitenwissers. Uiteraard vullen wij waar nodig de vloeistoffen, waaronder olie en ruitensproeiervloeistof, bij.

2. Check de bandenspanning

Ook in de winter is het verstandig regelmatig je bandenspanning te checken. Bij een juiste bandenspanning komen de bandeigenschappen beter naar voren. Bovendien bespaar je brandstof door op de juiste bandenspanning te rijden. Bij Profile kun je altijd je banden gratis en zonder afspraak op spanning laten brengen.

3. Wees voorzichtig

Wees op besneeuwde of gladde wegen extra voorzichtig. Ook met winterbanden moet je blijven opletten. Houd voldoende afstand met voorliggers en trek niet al te hard op. Let er ook op dat je remweg langer is dan normaal.

4. Controleer in welke landen winterbanden verplicht zijn

Voordat je naar het buitenland gaat is het aan te raden te bekijken in welke landen winterbanden verplicht zijn. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan. Op deze pagina kun je bekijken waar winterbanden verplicht zijn. In Duitsland zijn winterbanden sowieso verplicht.

5. We hebben nog wat tips op een rijtje gezet bij winterproblemen rondom je auto.

Deze tips vind je hier.

6. Tot slot, houd altijd rekening met het volgende:

  • Een natte weg is twee keer zo glad als een droge weg
  • Een besneeuwde weg is twee keer zo glad als een natte weg
  • Een bevroren weg is twee keer zo glad als een besneeuwde weg

Wissel jouw banden voor winterbanden