Wat is de wettelijke minimale profieldiepte van mijn banden?

Een goed bandenprofiel is essentieel. Uw autobanden zijn namelijk het enige contact met het wegdek. Een goed bandenprofiel beperkt bovendien de kans op aquaplaning bij bijvoorbeeld regen.  Zorg er daarom voor dat u geregeld (maandelijks) uw bandenprofiel (en -spanning) controleert of gratis laat controleren door de Profile specialist. Dat kan altijd zonder afspraak bij al onze vestigingen. 

Minimale bandenprofiel zomerbanden en 4-seizoenenbanden

De wettelijke minimale profieldiepte van uw banden (zowel winterbanden als zomerbanden) mag niet minder zijn dan 1,6 millimeter. Een lager bandenprofiel zorgt voor APK afkeur en kan u bovendien op een boete komen te staan. Profile Car & Tyreservice adviseert voor uw veiligheid om zomerbanden te vervangen zodra er minder dan 2 mm profieldiepte over is. Bij nieuwe zomerbanden is de gemiddelde profieldiepte ongeveer 7,5 mm.  

Minimale profieldiepte winterbanden

Als u nieuwe winterbanden koopt, is de bandenprofieldiepte ongeveer 9 mm. Omdat het profiel van winterbanden extra belangrijk is, adviseren wij om deze te vervangen als ze nog 4 mm profiel over hebben. Zo kunt u altijd veilig op weg. Onder de 4 mm verliezen de winterbanden hun unieke eigenschappen en wordt de winterband eigenlijk een zomerband. In dat geval raden wij u ook aan om nieuwe winterbanden te kopen. Controleer dus regelmatig de profieldiepte van uw winterbanden. Dit kunt u ook altijd gratis laten doen bij 1 van onze vestigingen.

Profieldiepte – Hoe meet ik dat?

Als u zelf het profiel van uw banden wilt meten, zorg dan dat u een goede bandenprofielmeter in uw bezit krijgt. Als u gaat meten, let dan op dat u altijd in het midden van de band, maar ook aan de binnen- en buitenkant van de kant. Het kan namelijk zijn dat de autoband scheef is afgesleten, de wet kijkt altijd naar het gedeelte van de band waar het profiel het laagste is. 

Slijtage indicatoren in banden

Handig bij het beoordelen van de profieldiepte zijn de slijtageindicatoren (TWI). Deze bestaat uit gelijkmatig verdeelde dwarsstreepjes in de langsgroeven over de hele bandomtrek die zichtbaar worden wanneer de band tot op 1,6 mm is afgesleten (in geval van zomerbanden en 4-seizoenenbanden). Winterbanden zijn voorzien van een extra slijtageindicator die een resterende profieldiepte van 4 mm aangeeft, omdat de rijeigenschappen in de winter bij een geringere profieldiepte duidelijk afnemen.

Remweg bij versleten banden

Het grootste gevaar is de combinatie van versleten banden met gladde en natte wegen. De remweg loopt in deze situaties namelijk snel op en daarnaast bent u met versleten banden extra vatbaar voor het gevaar van aquaplaning. Zorg er dus altijd voor dat u voldoende bandenprofieldiepte over hebt. Twijfelt u hieraan? Kom dan langs bij 1 van onze vestigingen voor gratis advies. 

Versleten autobanden en profieldiepte

Heeft u nog voldoende profieldiepte, maar vertonen uw banden vormen van slijtage? Kom dan bij ons langs en laat uw banden vervangen. Dit is namelijk gevaarlijk. De kans op een klapband is namelijk groter. Bovendien kan de waterafvoer bij natte weersomstandigheden verminderen waardoor de wegligging minder goed is.Slijtage kan ook onstaan doordat de banden niet goed zijn uitgelijnd of gebalanceerd. Ook bij banden die zes jaar of ouder zijn, maar nog voldoende profieldiepte hebben, adviseren wij om bij ons langs te komen. Deze banden zijn namelijk aan het uitdrogen en de kans op scheurtjes of klapbanden neemt daardoor flink toe. 

Klantbeoordeling

Profile
9.310
Wij verbeteren onze service continu. Dat kan alleen met uw hulp. Lees de beoordelingen van klanten of laat er zelf één achter.
Gebaseerd op 3868 recensies

Alles over autobanden

Terug naar boven