Maakt beter onderhoud betaalbaar.
  • 1 jaar volledige garantie
  • Gratis uw banden op spanning
  • Altijd een offerte vooraf
  • Maak uw afspraak eenvoudig online

Wat is de wettelijke minimale profieldiepte van mijn banden?

Een goed bandenprofiel is essentieel. Je autobanden zijn namelijk het enige contact met het wegdek. Een goed bandenprofiel beperkt bovendien de kans op aquaplaning bij bijvoorbeeld regen.  Zorg er daarom voor dat je geregeld (maandelijks) je bandenprofiel (en -spanning) controleert of gratis laat controleren door de Profile specialist. Dat kan altijd zonder afspraak bij al onze vestigingen. 

Minimale bandenprofiel zomerbanden en 4-seizoenenbanden

De wettelijke minimale profieldiepte van je banden (zowel winterbanden als zomerbanden) mag niet minder zijn dan 1,6 millimeter. Een lager bandenprofiel zorgt voor APK afkeur en kan je bovendien op een boete komen te staan. Profile Car & Tyreservice adviseert voor jouw veiligheid om zomerbanden te vervangen zodra er minder dan 2 mm profieldiepte over is. Bij nieuwe zomerbanden is de gemiddelde profieldiepte ongeveer 7,5 mm.  

Minimale profieldiepte winterbanden

Als je nieuwe winterbanden koopt, is de bandenprofieldiepte ongeveer 9 mm. Omdat het profiel van winterbanden extra belangrijk is, adviseren wij om deze te vervangen als ze nog 4 mm profiel over hebben. Zo kun je altijd veilig op weg. Onder de 4 mm verliezen de winterbanden hun unieke eigenschappen en wordt de winterband eigenlijk een zomerband. In dat geval raden wij je ook aan om nieuwe winterbanden te kopen. Controleer dus regelmatig de profieldiepte van je winterbanden. Dit kun je ook altijd gratis laten doen bij 1 van onze vestigingen.

Bandenprofiel meten

Profieldiepte – Hoe meet ik dat?

Als je zelf het profiel van je banden wilt meten, zorg dan dat je een goede bandenprofielmeter in je bezit krijgt. Als je gaat meten, let dan op dat je altijd in het midden van de band, maar ook aan de binnen- en buitenkant van de kant. Het kan namelijk zijn dat de autoband scheef is afgesleten, de wet kijkt altijd naar het gedeelte van de band waar het profiel het laagste is. 

Slijtage indicatoren in banden

Handig bij het beoordelen van de profieldiepte zijn de slijtageindicatoren (TWI). Deze bestaat uit gelijkmatig verdeelde dwarsstreepjes in de langsgroeven over de hele bandomtrek die zichtbaar worden wanneer de band tot op 1,6 mm is afgesleten (in geval van zomerbanden en 4-seizoenenbanden). Winterbanden zijn voorzien van een extra slijtageindicator die een resterende profieldiepte van 4 mm aangeeft, omdat de rijeigenschappen in de winter bij een geringere profieldiepte duidelijk afnemen.

Remweg bij versleten banden

Het grootste gevaar is de combinatie van versleten banden met gladde en natte wegen. De remweg loopt in deze situaties namelijk snel op en daarnaast ben je met versleten banden extra vatbaar voor het gevaar van aquaplaning. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende bandenprofieldiepte over hebt. Twijfel je hieraan? Kom dan langs bij 1 van onze vestigingen voor gratis advies. 

Content electronische profielmeter

Versleten autobanden en profieldiepte

Heb je nog voldoende profieldiepte, maar vertonen je banden vormen van slijtage? Kom dan bij ons langs en laat je banden vervangen. Dit is namelijk gevaarlijk. De kans op een klapband is namelijk groter. Bovendien kan de waterafvoer bij natte weersomstandigheden verminderen waardoor de wegligging minder goed is.Slijtage kan ook onstaan doordat de banden niet goed zijn uitgelijnd of gebalanceerd. Ook bij banden die zes jaar of ouder zijn, maar nog voldoende profieldiepte hebben, adviseren wij om bij ons langs te komen. Deze banden zijn namelijk aan het uitdrogen en de kans op scheurtjes of klapbanden neemt daardoor flink toe. 

8,2

Klantbeoordeling

Wij verbeteren onze service continu. Dat kan alleen met uw hulp. Lees de beoordelingen van klanten of laat er zelf één achter.

Bekijk alle 808 beoordelingen op Klanten Vertellen

Alles over autobanden

Terug naar boven