Let op!

Uw webbrowser is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Voor jouw veiligheid ondersteunen we deze browser niet meer. Voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken raden wij aan om te browsen via Chrome of Firefox.

Bandenprofiel

Alles wat je moet weten over een veilig bandenprofiel. En nog veel meer!

Zorg voor een goed bandenprofiel

Een goed profiel in je banden is enorm belangrijk. Voor je rijcomfort, maar ook voor je veiligheid. Je band is namelijk het enige contact tussen je auto en het wegdek. En als het regent, kun je met een goed profiel aquaplaning voorkomen. Check dus regelmatig het profiel van de band én de bandenspanning. Het liefst elke maand. Of laat onze specialisten er even naar kijken. Dat doen ze gratis en kan zelfs zonder afspraak.

De wettelijke minimale profieldiepte van banden

De wet geeft aan dat het profiel niet minder mag zijn dan 1,6 millimeter. En dat geldt zowel voor winterbanden, all season banden als voor zomerbanden.

Is de profiel diepte nóg minder? Dan kan je auto afgekeurd worden bij de APK én kun je een flinke boete krijgen.

Voor je veiligheid adviseren wij je om zomerbanden te vervangen zodra er nog 2 millimeter profieldiepte over is. Bij nieuwe zomerbanden is de gemiddelde profieldiepte ongeveer 7,5 millimeter.

Advies voor profieldiepte winterbanden

Bij nieuwe winterbanden is de profieldiepte ongeveer 9 millimeter. Door alle regen en sneeuw in de winter is het profiel bij winterbanden nóg belangrijker dan bij zomerbanden. We adviseren je dan ook om winterbanden te vervangen zodra er nog 4 millimeter profieldiepte over is. Zodat je snel weer veilig op weg kunt.

Bij minder dan 4 millimeter verliest de winterband z’n unieke eigenschappen. En daardoor wordt het eigenlijk een zomerband. Check dus regelmatig de profieldiepte van je winterbanden. Of kom even langs. Dan doen wij het gratis voor je.

bandenprofiel_meten.jpg

Da’s handig: slijtage-indicatoren

Als je zomer- of all season band minder dan 1,6 millimeter profiel heeft, zie je slijtage-indicatoren tevoorschijn komen. Dat zijn gelijkmatig verdeelde dwarsstreepjes in de langsgroeven. Je ziet die streepjes dan verschijnen over de hele bandomtrek.

Winterbanden hebben extra slijtage-indicatoren. Die worden zichtbaar bij een profieldiepte van 4 millimeter. Als de profieldiepte minder wordt, nemen de rijeigenschappen van de winterband heel snel af.

Zo meet je de profieldiepte van je band

Zorg dat je een goede bandenprofielmeter hebt. En meet niet alleen in het midden van de band, maar ook aan de binnenkant en aan de buitenkant. Je band kan namelijk altijd scheef zijn afgesleten. Als je wordt gecontroleerd, dan kijkt de politie altijd naar het deel van de band waar het profiel het laagst is.

electronische_profielmeter.jpg

De remweg van versleten banden

Vooral op gladde en natte wegen kunnen versleten banden heel gevaarlijk zijn. Je hebt dan een hele lange remweg en je loopt meer risico op aquaplaning. Kortom, zorg voor voldoende profieldiepte. Twijfel je? Kom dan even langs voor advies bij een van onze vestigingen. Een afspraak maken is niet nodig.

Slijtage autobanden: oorzaken en risico’s

Hebben je banden nog voldoende profieldiepte, maar zie je toch slijtage? Dat kan gevaarlijk zijn. Je loopt dan namelijk het risico op een klapband. Kom dus snel even langs om je banden te vervangen.

Die slijtage kan ontstaan omdat je banden niet goed zijn uitgelijnd of gebalanceerd. En door de slijtage is trouwens ook je wegligging veel minder goed. Als het regent of sneeuwt kan je band dan veel minder goed water afvoeren.

Is je band ouder dan 6 jaar maar heb je nog genoeg profieldiepte? Dan adviseren we je toch om de banden te vervangen. Oude banden drogen namelijk uit. Waardoor het risico op scheurtjes en een klapband toeneemt.