Let op!

Uw webbrowser is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Voor jouw veiligheid ondersteunen we deze browser niet meer. Voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken raden wij aan om te browsen via Chrome of Firefox.

Bandenmaat

Kom alles over uw bandenmaat te weten door de informatie op de zijkant te lezen!

autobanden-header.jpg

Kom alles te weten over jouw autobandenmaat

Kom alles over jouw bandenmaat te weten door de informatie op de zijkant te lezen!

Bandenmaat aflezen

Bandenmaat uitleg

Breedte (bijv. 205)

Het eerste getal staat voor de doorsnede van uw band. Deze varieert van 125 mm tot ongeveer 335 mm. Banden worden steeds met stappen van 10 millimeter breder. Bijzondere banden voor nieuwe velg-bandsystemen wijken hier vanaf. Deze breedtematen variëren van 160 mm tot 240 mm.

Hoogte (bijv. 55)

Het tweede getal staat voor de hoogte van de band. Deze wordt weergegeven als percentage van de breedte. Bij de bandenmaat 205/55 R 16 is de hoogte van de band 55% van de breedte. In het voorbeeld is de hoogte dus 55% van 205mm en daarmee 112,75mm.

Velgmaat (bijv. 16)

Het derde getal staat voor de doorsnede van de velg. Deze meten we diagonaal en vanaf de velgrand. Deze wordt in bijna alle gevallen aangegeven in inches. In Europa hebben de meeste personenauto’s een velgmaat die varieert tussen de 10 en 20 inch.

Draagvermogen (bijv. 91)

Het laatste getal, de belastingsindex, geeft aan wat het draagvermogen van de band is. In de onderstaande tabel vin je het draagvermogen in kilogram dat hoort bij deze code. Banden met de code 91 hebben een draagvermogen van 615 kilogram.

Bandentype (bijv. W)

De ‘W' in de bandencode staat voor ‘Radiaal’. Dit vertelt hoe de band is gefabriceerd. Radiaal betekent dat de koorden, die de basis van de band vormen, radiaal door de band lopen.