Let op!

Uw webbrowser is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Voor jouw veiligheid ondersteunen we deze browser niet meer. Voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken raden wij aan om te browsen via Chrome of Firefox.

Bandenmaat

Alle informatie over de maat van je banden is dichterbij dan je denkt. Deze informatie staat namelijk op de zijkant van je banden!

autobanden-header.jpg

Kom alles te weten over jouw autobandenmaat

Hoewel de informatie makkelijk te vinden is, leggen wij je graag uit waar je op moet letten en geven we je enkele tips. Om te beginnen staan op de zijkant van autobanden 4 getallen en 1 letter. Dit geldt doorgaans voor zomerbanden, winterbanden en 4-seizoenenbanden. Wij leggen je graag uit wat welk getal betekend en waar de letter voor staat!

Bandenmaat aflezen

Bandenmaat uitleg

Breedte (bijv. 205)

In het voorbeeld hebben we even breedte van het getal 205 genomen. Dit eerste getal staat voor de doorsnede van de autoband. De doorsnede van een band kan per auto verschillen. Doorgaans varieert de doorsnede van 125 mm tot ongeveer 335 mm. Banden worden steeds met stappen van 10 millimeter breder. Bijzondere banden voor nieuwe velg-bandsystemen wijken hier vanaf. Deze breedtematen variëren van 160 mm tot 240 mm.

Hoogte (bijv. 55)

Het tweede getal op de band geeft de hoogte aan. De hoogte van de band wordt weergegeven als een percentage van de breedte. Bij de bandenmaat 205/55 R 16 is de hoogte van de band 55% van de breedte. In het voorbeeld is de hoogte dus 55% van 205mm en daarmee 112,75mm. Vandaar dat we in ons voorbeeld het nummer 55 hebben gebruikt.

Velgmaat (bijv. 16)

Het derde getal staat voor de doorsnede van de velg. Deze meten we diagonaal en vanaf de velgrand. Deze wordt in bijna alle gevallen aangegeven in inches. In Europa hebben de meeste personenauto’s een velgmaat die varieert tussen de 10 en 20 inch. Ook voor velgen ben je bij Profile aan het juiste adres.

Draagvermogen (bijv. 91)

Het laatste getal, de belastingsindex, geeft aan wat het draagvermogen van de band is. Banden met de code 91 hebben een draagvermogen van 615 kilogram. Bij Profile adviseren wij om je altijd aan het draagvermogen te houden van de banden die onder jouw auto zitten. Een hoger draagvermorgen is geen probleem, als het draagvermogen maar niet lager is.

Bandentype (bijv. W)

De ‘W' in de bandencode staat voor ‘Radiaal’. Dit vertelt hoe de band is gefabriceerd. Radiaal betekent dat de koorden, die de basis van de band vormen, radiaal door de band lopen.

Snelheidsindex (bijv. T)

Tot slot staat er ook een letter op de band welke een snelheidsindex aangeeft. Dit staat op een autoband vermeld omdat je als automobilist rekening moet houden met een maximale snelheid welke de banden aankunnen. Niet elke band kan zomaar 180 kilometer per uur of meer rijden. Wanneer er bijvoorbeeld de letter T op een band staat, wil dit zeggen dat 190 kilometer per uur de maximale snelheid van de band is. Ga dan ook niet harder rijden dan de snelheidsindex. Hiermee vorm je niet alleen een gevaar voor jezelf, maar ook voor andere automobilisten in het verkeer. Wil je harder rijden? Kies dan voor een band met een hogere snelheidsindex.

Kun je van bandenmaat wisselen?

Bieden je huidige banden niet meer de prestaties en functionaliteiten waar je naar op zoek bent? Dan ben je bij Profile aan het juiste adres voor een advies op maat. Wanneer je een band met andere eigenschappen wilt, zul je moeten kijken wat de mogelijkheden zijn. Onze specialisten zijn uiteraard ook op dit gebied gespecialiseerd.

Niet elke band past zomaar op elke velg. Hiervoor zijn de breedte en hoogte van autobanden van belang. Een band moet natuurlijk goed op een velg zitten om optimaal te kunnen presteren. Belangrijk daarbij is dat alle banden onder je auto dezelfde maat moeten hebben. Als je dit niet hebt creëer je een disbalans, dit is gevaarlijk voor het verkeer. Voor een bandenwissel, bandenmontage en zelfs bandenopslag kun je bij ons terecht.

Wil je weten wat voor jou tot de mogelijkheden behoort? Ga naar een Profile vestiging bij jou in de buurt of maak online alvast een afspraak.

Comfort of sportief

Een hogere band geeft doorgaans meer comfort, terwijl een plattere band sportiever rijdt. Dit komt doordat een hoge band meer demping geeft en een plattere band stugger instuurt bij zijwaartse krachten. Twijfel je nog over het merk autobanden dat je wilt aanschaffen? Geen enkel probleem. Bij Profile kun je onder andere terecht voor: