Let op!

Uw webbrowser is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Voor jouw veiligheid ondersteunen we deze browser niet meer. Voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken raden wij aan om te browsen via Chrome of Firefox.

Bandenmaat

Bandenmaat, bandbreedte… alle informatie over de maat van je banden is dichterbij dan je denkt. Het staat namelijk allemaal op de zijkant van je banden!

Leer alles over je autobandenmaat

De informatie over je banden is makkelijk te vinden. Maar we leggen je graag even uit wat alles betekent en waar je precies op moet letten. En we geven je nog wat handige tips.

Op de zijkant van autobanden staan 4 getallen en 1 letter. Je kunt deze informatie vinden op de meeste zomerbanden, winterbanden en 4-seizoenenbanden. Hieronder leggen we even uit wat die getallen en letters betekenen.

Bandenmaat aflezen

Bandenmaat uitgelegd

De breedte, bijvoorbeeld 205

In het voorbeeld zie je de breedte van het getal 205. Het eerste getal geeft de doorsnede van de autoband aan. Die doorsnede kan bij elke band anders zijn, maar meestal is dat tussen de 125 mm en 335 mm. De bandenmaten worden steeds met stappen van 10 millimeter breder. Bij bijzondere banden voor nieuwe velg-bandsystemen is dat anders. Hierbij kun je breedtematen vinden tussen de 160 mm tot 240 mm.

De hoogte, bijvoorbeeld 55

Het tweede getal op de band geeft de hoogte aan. De hoogte van de band wordt dan weergegeven als een percentage van de breedte. Dus zie je de bandenmaat 205/55 R 16? Dan is de hoogte van de band 55% van de breedte.

In ons voorbeeld is de breedte van de band 205 mm. De hoogte is 55% van 205 mm en dus 112,75 mm. Vandaar dat in ons voorbeeld het nummer 55 staat.

De velgmaat, bijvoorbeeld 16

Het derde getal geeft de doorsnede van de velg aan. Velgen worden altijd diagonaal gemeten en vanaf de velgrand. De maat wordt bijna altijd aangegeven in inches. In Europa hebben de meeste personenauto’s een velgmaat tussen de 10 en 20 inch. En uiteraard ben je ook voor velgen bij Profile aan het juiste adres.

Het draagvermogen, bijvoorbeeld 91

Het laatste getal op de band is de belastingsindex. Deze index geeft aan wat het draagvermogen is van de band. Banden met de code 91 hebben een draagvermogen van 615 kilogram. Bij Profile adviseren we je om altijd bij het huidige draagvermogen te blijven. Dus ben je op zoek naar nieuwe banden? Dan kun je banden uitkiezen met een hoger draagvermogen, maar dus niet met een lager draagvermogen.

Het bandentype, bijvoorbeeld ‘W’

De ‘W' in de bandencode staat voor ‘Radiaal’. Deze code geeft aan hoe de band is gemaakt.

‘Radiaal’ betekent dat de koorden - die de basis van de band vormen - radiaal door de band lopen.

De snelheidsindex, bijvoorbeeld ‘T’

De laatste letter op de band is de ‘snelheidsindex band’. Deze index geeft aan hoe hard je maximaal kunt rijden met de band. Niet elke band kan namelijk meer dan 180 kilometer per uur aan. Zie je de letter ‘T’? Dan is maximale snelheid 190 kilometer per uur. Harder rijden op zo’n band is gevaarlijk. En niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen in het verkeer.


Kun je wisselen van bandenmaat?

Ben je niet meer tevreden over je huidige banden? Bieden ze niet meer de prestaties en de functionaliteiten die je zoekt? Dan moet je natuurlijk bij Profile zijn. Wij geven het beste advies voor de beste banden. Zeker als je op zoek bent naar een band met andere eigenschappen moet je goed weten wat de verschillende mogelijkheden zijn. Onze specialisten kunnen je hier alles over vertellen.

Niet elke band past zomaar op elke velg. Om optimaal te presteren, moet een band heel goed op de velg zitten. Het is dus belangrijk om de juiste breedte en hoogte van de banden te weten. Verder moeten alle banden onder je auto dezelfde maat hebben. Want anders raakt je auto uit balans wat erg gevaarlijk kan zijn.


Wisselen, monteren, opslaan, uitlijnen, balanceren…

Voor al je vragen, wensen en eisen over banden kun je bij ons terecht. Dus niet alleen voor een bandenwissel en bandenmontage, maar ook voor bijvoorbeeld bandenopslag. Wil je precies weten wat we voor je kunnen doen? Neem contact op met een Profile vestiging bij jou in de buurt of maak meteen een afspraak.

Wil je comfort of juist sportief?

Wil je rijden met meer comfort? Dan heb je een hogere band nodig die wat meer demping geeft. Wil je juist sportiever rijden? Dan heb je meer aan een wat plattere band die stugger instuurt bij zijwaartse krachten.

Weet je nog niet precies welk merk je wilt aanschaffen? Geen probleem. We geven je graag advies. Bij Profile kun je onder andere terecht voor de merken: