Bridgestone-Blizzak-LM005.png

Zomerbanden in de winter

Met die zachte winters is het verleidelijk om gewoon door te rijden op je zomerbanden. Maar dat is geen goed idee. De rubbersamenstelling én het profiel van zomerbanden is namelijk totaal anders dan van winterbanden. En dat betekent, dat ook bij Nederlandse winters je zomerbanden minder veilig, minder comfortabel en minder duurzaam zijn. Lees hieronder waarom.

Rij zuinig
Rij Profile

Rij zuinig: zomerbanden slijten sneller in de winter

Je zomerbanden slijten in de winter sneller dan in de zomer. Dat heeft meerdere redenen. Zo wordt het rubber bij lage temperaturen te hard waardoor het profiel sneller slijt. Verder zijn wegen in de winter vaak koud en glad. Je harde zomerband moet dus extra hard werken om grip te krijgen. Ook daardoor gaat het profiel sneller slijten. En tenslotte speelt ook gewicht een rol. In de winter is je auto vaak zwaarder beladen. Zeker als je met al je bagage, wintersportuitrusting en vrienden naar wintersport gaat. En hoe zwaarder je auto, hoe sneller je banden slijten.


Rij veilig
Rij Profile

Hankook-icept-evo-winterband.png

Rij veilig: met zomerbanden is je remweg veel langer

Een zomerband is gemaakt voor warm weer en een winterband voor kouder weer. Dat merk je vooral bij de remweg. Onder de 7ºC is de remweg van een zomerband altijd langer dan van een winterband. Op een nat wegdek is de remweg al snel vier meter langer. En bij sneeuw soms zelfs 28 meter langer. Zowel het profiel als de rubbersamenstelling van een zomerband is simpelweg niet geschikt voor de wintermaanden.

Rij veilig: met het unieke profiel van winterbanden

Winterbanden hebben een profiel met lamellen; diepe en wijde groeven. Deze fijne groeven in vorm van de letter ‘Z’ masseren als het ware de sneeuw uit de band. De groeven zorgen er ook voor dat je een groter contactoppervlak hebt met de weg. Met andere woorden; met een winterband kun je met een gerust gevoel op wintersport. Je remweg is een stuk korter en je hebt veel minder kans op ongelukken.


Rij comfortabel
Rij Profile


CO_Winter_Dinner_Side_TS870.png

Rij comfortabel: het rubber van zomerbanden is te hard

Om voldoende grip te hebben, moet het rubber van een band zacht zijn. Winterbanden worden zacht bij lage temperaturen zodat je veel grip hebt bij regen, ijs en sneeuw. Zomerbanden worden juist zacht bij hoge temperaturen. In de winter worden zomerbanden dus te hard, waardoor je te weinig grip hebt. Je hebt minder contact met de weg, je gaat eerder glijden en je rijdt dus een stuk minder comfortabel.

Rij verstandig
Rij Profile

Bridgestone-Turanza-6-winterband.png

Rij verstandig: zomerbanden zijn gemaakt voor warm weer

Winterbanden hebben een totaal andere rubbersamenstelling dan zomerbanden. Daardoor presteren zomerbanden optimaal bij temperaturen hoger dan 7ºC en winterbanden juist bij temperaturen onder de 7ºC. Wil je zeker weten dat je gecertificeerde winterbanden hebt? Je kunt ze herkennen aan de code M+S en/of het sneeuwvloksymbool. Met deze banden rij je gerust door alle winterse omstandigheden.

Hankook-ion-icept-ev-winterband.png

Rij verstandig: hier zijn winterbanden wel verplicht

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Maar in veel landen met wintersportgebieden wel. Zo moet je in Duitsland verplicht op winterbanden rijden bij winterse omstandigheden. Als je op zomerbanden rijdt, kun je een flinke boete krijgen. Dus ga je in de wintermaanden op wintersport? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. En check in welke landen winterbanden verplicht zijn.

Rij verstandig: ook niet in de zomer op winterbanden

Zomerbanden in de winter is geen goed idee. En winterbanden in de zomer ook niet. Dat heeft wederom met het rubber te maken. De rubbersamenstelling van winterbanden presteert optimaal bij temperaturen onder de 7°C. Hoe warmer het is, hoe zachter het rubber. En daardoor heb je in de zomer met winterbanden een veel langere remweg. Laat dus op tijd je winterbanden wisselen voor zomerbanden.

Rij-veilig-baliemedewerker.png

Plan jouw bandenwissel bij Profile

Zorg dat je de wisseldrukte voor bent en plan direct een afspraak bij jouw Profile.

Afspraak maken

Antwoord op vragen over winterbanden