Tips voor het rijden op een gladde ondergrond

Rijden bij winterse omstandigheden

Rijden bij winterse weersomstandigheden vraagt om aanpassingen van de automobilist. Profile geef je graag een aantal praktische tips.

Tips bij een glad wegdek

Bij het optrekken

Je voorkomt het risico van doorslippen als je geleidelijk optrekt. Slippen de winterbanden door? Schakel dan naar een hogere versnelling. Zo verminder je de kracht die op de velgen wordt uitgeoefend en breng je de auto op gang zonder te slippen.

Tijdens het rijden

Matig allereerst je snelheid en zorg dat er meer afstand is ten opzichte van je voorganger. Trek daarna geleidelijk en rustig op. Beperk het risico van doorslippen door bij het nemen van een helling, een hogere versnelling te gebruiken dan bij droog weer. Gebruik bij het afdalen juist een lagere versnelling dan je normaal doet. Zo voorkom je dat de velgen blokkeren en de banden gaan glijden. Verder is afremmen op de motor beter dan het rempedaal gebruiken.

winterbanden.jpg

Tips voor rijden op een glad wegdek

Remmen

Begin tijdig met remmen als je een scherpe bocht of een file nadert en rem zoveel mogelijk af op de motor. Zo mindert de auto heel geleidelijk vaart en is de kans op doorglijden minimaal.

Bochten

Nader een bocht rustig en rem al op het rechte stuk. Stuur in de bocht licht en regelmatig, zodat de auto niet uitbreekt en niet meer volgt. Om de auto onder controle te houden is een lage snelheid in de bocht verstandig. Slipt je auto met voorwielaandrijving, probeer dan de grip terug te krijgen door snelheid te minderen. Dit doe je door het gaspedaal onmiddellijk los te laten en waar nodig heel licht bij te remmen. Let hierbij wel op dat je wielen niet blokkeren. Slipt een auto met achterwielaandrijving , trek dan heel licht op om het evenwicht te herstellen. Hierbij mag je absoluut niet remmen, want dat brengt de auto nog verder uit balans.

Stoppen

Begin op tijd met afremmen op de motor en gebruik daarna de rem. Gebruik de rem heel geleidelijk om te voorkomen dat de wielen blokkeren. Blokkeren de wielen toch en glijd je door? Laat dan het rempedaal los om je grip terug te krijgen. Rem vervolgens op de motor af en rem pompend af.

Onthoud verder dit:

  • Een natte weg is twee keer zo glad als een droge weg
  • Een besneeuwde weg is twee keer zo glad als een natte weg
  • Een bevroren weg is twee keer zo glad als een besneeuwde weg

Zoek naar geschikte winterbanden

Aan de hand van uw kenteken bepalen wij automatisch de maat banden die bij uw auto hoort.