Tips voor het rijden op een gladde ondergrond

Rijden bij winterse weersomstandigheden vraagt om aanpassingen van de automobilist. Profile Car & Tyreservice geeft u graag een aantal praktische tips.

Tips bij een glad wegdek

Bij het optrekken
U voorkomt het risico van doorslippen als u geleidelijk optrekt. Slippen de winterbanden door? Schakel dan naar een hogere versnelling. Zo vermindert u de kracht die op de velgen wordt uitgeoefend en brengt u de auto op gang zonder te slippen.

Tijdens het rijden
Matig allereerst uw snelheid en zorg dat er meer afstand is ten opzichte van uw voorganger. Trek daarna geleidelijk en rustig op. Beperk het risico van doorslippen door bij het nemen van een helling, een hogere versnelling te gebruiken dan bij droog weer. Gebruik bij het afdalen juist een lagere versnelling dan u normaal doet. Zo voorkomt u dat de velgen blokkeren en de banden gaan glijden. Verder is afremmen op de motor beter dan het rempedaal gebruiken.

Remmen
Begin tijdig met remmen als u een scherpe bocht of een file nadert en rem zoveel mogelijk af op de motor. Zo mindert de auto heel geleidelijk vaart en is de kans op doorglijden minimaal.

Bochten 
Nader een bocht rustig en rem al op het rechte stuk. Stuur in de bocht licht en regelmatig, zodat de auto niet uitbreekt en niet meer volgt. Om de auto onder controle te houden is een lage snelheid in de bocht verstandig. Slipt uw auto met voorwielaandrijving, probeer dan de grip terug te krijgen door snelheid te minderen. Dit doet u door het gaspedaal onmiddellijk los te laten en waar nodig heel licht bij te remmen. Let hierbij wel op dat uw wielen niet blokkeren. Slipt een auto met wielaandrijving achter, trek dan heel licht op om het evenwicht te herstellen. Hierbij mag u absoluut niet remmen, want dat brengt de auto nog verder uit balans.

Stoppen
Begin op tijd met afremmen op de motor en gebruik daarna de rem. Gebruik de rem heel geleidelijk om te voorkomen dat de wielen blokkeren. Blokkeren de wielen toch en glijd u door? Laat dan het rempedaal los om uw grip terug te krijgen. Rem vervolgens op de motor af en rem pompend af.

Onthoud verder dit:

  • Een natte weg is twee keer zo glad als een droge weg
  • Een besneeuwde weg is twee keer zo glad als een natte weg
  • Een bevroren weg is twee keer zo glad als een besneeuwde weg

Klantbeoordeling

Profile
9.310
Wij verbeteren onze service continu. Dat kan alleen met uw hulp. Lees de beoordelingen van klanten of laat er zelf één achter.
Gebaseerd op 5207 recensies

Alles over autobanden

Terug naar boven