Let op!

Uw webbrowser is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Voor jouw veiligheid ondersteunen we deze browser niet meer. Voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken raden wij aan om te browsen via Chrome of Firefox.

Lichtmetalen velgen

Lichtmetalen velgen; meer dan een mooie look. Kom naar Profile voor advies en montage.

Lichtmetalen velgen bij Profile

Het blijft een van de meest populaire accessoires van een auto: lichtmetalen velgen. Hiermee geef je je auto meteen een moderne of sportieve look. Het is dan ook niet zo gek dat autofabrikanten hun topmodellen altijd met lichtmetalen velgen de fabriek uit laten rollen.

Het gaat niet alleen om looks

De populariteit van lichtmetalen velgen is niet alleen te danken aan het uiterlijk. Autofabrikanten weten dat deze velgen meer voordelen hebben. Ze zijn lichter en door de samenstelling en styling voeren ze de warmte van je banden en remsysteem beter af.

Toen: lichtmetalen velg met magnesium

In de jaren zestig werden in Europa de eerste lichtmetalen velgen geproduceerd. In die tijd bevatte de aluminiumlegering een hoog magnesiumgehalte. Dat maakte de velgen lichter dan stalen velgen, maar helaas ook minder duurzaam. De magnesium velgen waren zeer gevoelig voor corrosie en konden makkelijk beschadigen of zelfs breken. Dit type velg had dus veel onderhoud nodig. Het waren dan ook voornamelijk fanatieke autoliefhebbers en eigenaren van sportauto’s die deze velgen kochten. Voor deze groep waren velgen met een licht gewicht namelijk erg belangrijk.

Nu: lichtmetalen velg met aluminium-silicium

Het productieproces van lichtmetalen velgen heeft een enorme technologische vooruitgang doorgemaakt. Daardoor liggen de problemen van de eerste lichtmetalen velgen nu ver achter ons. Tegenwoordig wordt er een aluminium-silicium legering gebruikt voor lichtmetalen velgen. De velgen zijn nog steeds erg licht, en door deze legering zijn ze ook duurzamer en minder gevoelig voor corrosie.


Steeds meer lichtmetalen velgen op de weg

In alle segmenten worden steeds meer personenauto’s uitgevoerd met lichtmetalen velgen. En niet alleen auto’s; ook caravans zie je steeds vaker met lichtmetalen velgen. De beperkingen van de jaren zestig zijn verleden tijd en er komen steeds meer mogelijkheden en toepassingen.

De steekmaat van je velg

Wil je nieuwe lichtmetalen velgen kopen? En wil je weten wat de steekmaat is? We leggen het je graag even uit. Elk automerk en elk type auto heeft een bepaalde steekmaat voor de wielen. Deze steekmaat heeft betrekking op de bevestiging van een velg. De steekmaat geeft aan hoeveel boutgaten een wiel heeft en wat de diameter van de steekcirkel is. Met deze maat kun je dan bij Profile altijd de juiste, mooie lichtmetalen velgen vinden.

De code van een steekmaat: 4x100 of 5x200?

De code van een steekmaat bestaat uit twee getallen. Het eerste getal geeft het aantal boutgaten aan. De meeste auto’s hebben 4, 5 of 6 boutgaten voor wielen. Het tweede getal geeft de diameter aan van de steekcirkel. In millimeters wordt dan aangeven hoe ver de bouten van elkaar af staan.