Bandenmonteur.png

Lichtmetalen velgen; meer dan looks

Het blijft een van de meest populaire accessoires van een auto: de lichtmetalen velg. Hiermee geef je je auto meteen een moderne of sportieve look. De lichtmetalen velg heeft bovendien veel voordelen. We kunnen je er alles over vertellen. Lees verder, of kom voor advies en montage meteen naar Profile.

Profile. Beter. Sneller. Verrassend voordelig.

Koop bij Profile lichtmetalen velgen voor de beste prijs.

Vul je kenteken in. Dan vinden wij de beste velgen voor jou.

Waarom kiezen voor lichtmetalen velgen?

De populariteit van lichtmetalen velgen is niet alleen te danken aan het uiterlijk. Autofabrikanten weten dat deze velgen meer voordelen hebben. Ze zijn lichter en door de samenstelling en styling voeren ze de warmte van je banden en remsysteem beter af.
In alle segmenten worden steeds meer personenauto’s uitgevoerd met lichtmetalen velgen. En niet alleen auto’s; ook caravans zie je steeds vaker met lichtmetalen velgen. De beperkingen van de jaren zestig zijn verleden tijd en er komen steeds meer mogelijkheden en toepassingen.

Kies je voor stalen of lichtmetalen velgen?

De keuze voor stalen of lichtmetalen velgen hangt van veel dingen af. Zoals het gewicht van je auto, of je veel door winterse omstandigheden rijdt en wat je eigen wensen en eisen zijn.

Stalen velgen zijn ideaal voor zware voertuigen en voor je winterbanden. Staal is namelijk sterker dan lichtmetaal en dus minder gevoelig voor krasjes en strooizout. Stalen velgen zijn verder makkelijker te onderhouden en gaan een stuk langer mee. Bovendien zijn stalen velgen veel zwaarder waardoor je bij sneeuw en ijs een betere wegligging hebt.

Lichtmetalen velgen zijn duurder dan stalen velgen maar hebben weer andere voordelen. Ze zijn mooier waardoor je auto meteen een fraaie look krijgt. Ze kunnen beter tegen roest, waardoor je je banden spaart. Ze zijn lichter, waardoor je brandstof bespaart. En lichtmetalen velgen voeren de warmte van je banden en remsysteem beter af.

Toen: lichtmetalen velg met magnesium

In de jaren zestig werden in Europa de eerste lichtmetalen velgen geproduceerd. In die tijd bevatte de aluminiumlegering een hoog magnesiumgehalte. Dat maakte de velgen lichter dan stalen velgen, maar helaas ook minder duurzaam. De magnesium velgen waren zeer gevoelig voor corrosie en konden makkelijk beschadigen of zelfs breken. Dit type velg had dus veel onderhoud nodig. Het waren dan ook voornamelijk fanatieke autoliefhebbers en eigenaren van sportauto’s die deze velgen kochten. Voor deze groep waren velgen met een lichtgewicht namelijk erg belangrijk.

Nu: lichtmetalen velg met aluminium-silicium

Het productieproces van lichtmetalen velgen heeft een enorme technologische vooruitgang doorgemaakt. Daardoor liggen de problemen van de eerste lichtmetalen velgen nu ver achter ons. Tegenwoordig wordt er een aluminium-silicium legering gebruikt voor lichtmetalen velgen. De velgen zijn nog steeds erg licht, en door deze legering zijn ze ook duurzamer en minder gevoelig voor corrosie.

De 3 voordelen van lichtmetalen velgen bij Profile

Groot assortiment

Beste merken

Snel gemonteerd

Wat is de steekmaat van mijn velg?

Wil je nieuwe lichtmetalen velgen kopen? En wil je weten wat de steekmaat is? We leggen het je graag even uit. Elk automerk en elk type auto heeft een bepaalde steekmaat voor de wielen. Deze steekmaat heeft betrekking op de bevestiging van een velg. De steekmaat geeft aan hoeveel boutgaten een wiel heeft en wat de diameter van de steekcirkel is. Met deze maat kun je dan bij Profile altijd de juiste, mooie lichtmetalen velgen vinden.

automonteur.jpeg

De code van een steekmaat: 4x100 of 5x200?

De code van een steekmaat bestaat uit twee getallen. Het eerste getal geeft het aantal boutgaten aan. De meeste auto’s hebben 4, 5 of 6 boutgaten voor wielen. Het tweede getal geeft de diameter aan van de steekcirkel. In millimeters wordt dan aangegeven hoe ver de bouten van elkaar af staan.

Veelgestelde vragen over lichtmetalen velgen

Wil je meer weten over lichtmetalen velgen? Bijvoorbeeld over hoe je ze het beste schoon kunt maken? Kijk dan even naar onze antwoorden op veelgestelde vragen over lichtmetalen velgen.

Koop bij Profile lichtmetalen velgen voor de beste prijs.

Vul je kenteken in. Dan vinden wij de beste velgen voor jou.