Lekke band verwisselen voor zomerbanden of winterbanden

U hoopt het niet, maar het kan altijd een keer voorkomen. Een lekke band. Wat moet u dan doen? Op deze pagina vindt u een overzicht hoe u een wiel vervangt. 

Instructies voor het monteren van een reservewiel

Onderstaand hebben we de stappen voor u uitgeschreven wat u moet doen om uw wiel te wisselen. Deze lijst geldt zowel voor winterbandenzomerbanden en 4-seizoenenbanden

 • Denk aan uw veiligheid. Probeer zo snel mogelijk een veilige rustige plek op te zoeken waar u het wiel kunt verwisselen. Dit is bij voorkeur niet op de vluchtstrook. Laat uw medepassagiers aan de andere kant van de vangrail wachten. 
 • Parkeer de auto op de handrem en in de eerste versnelling op een egale ondergrond. Zo voorkom uw dat de auto kan wegrollen. 
 • Doe uw veiligheidsvest aan en zet de gevarendriehoek zo'n 30 meter van uw auto af. 
 • Haal het reservewiel uit de auto en zorg voor alle toebehoren, zoals de krik, de wielsleutel. Heeft u velgsloten op uw wielen zitten? Zorg er dan voor dat u deze ook bij uw krik hebt liggen. 
 • Verwijder de wieldop en draai de wielmoeren iets los. Let op: uw auto is nu nog niet opgekrikt. Reden hiervoor is dat u veel meer kracht kun zetten. 
 • Plaats de krik bij het krikpunt dat zo dicht mogelijk bij het wiel zit dat u moet vervangen. Meer informatie hierover vindt u meestal in het instructieboekje. 
 • Krik de auto omhoog. Hierbij moet het wiel uiteraard loskomen van de grond. 
 • Draai de wielmoeren helemaal los.
 • Verwijder het wiel 
 • Plaats het reservewiel (tip hierbij: zorg dat de bandenspanning van het reservewiel ook in orde is. Deze controleert u idealiter wanneer u maandelijks uw bandenspanning controleert). 
 • Draai de wielmoeren vast met uw hand. Draai daarna de wielen alvast iets aan met de wielsleutel. 
 • Laat de auto vervolgens zakken en verwijder de krik.
 • Draai de wielbouten kruislings aan. Idealiter gebruikt u hiervoor een momentsleutel om zeker te weten dat de wielbouten helemaal vastzitten. 

Reparatie set banden

Inmiddels heeft de helft van de nieuw verkochte auto's geen reservewiel meer, maar zijn voorzien van banden reparatiekits. Deze reparatiekits hebben standaard een gebruikshandleiding. Volg deze handleiding. 

Balanceren autobanden

Na het monteren van uw reservewiel kan het zijn dat deze niet goed gebalanceerd is (in geval van volwaardig reservewiel). Dit merkt u aan het trillen van het stuur. Kom in dit geval langs in onze vestiging en wij balanceren dan uw autoband. Dit geldt zowel voor winterbandenzomerbanden en 4-seizoenenbanden. Als u een thuiskomer als reservewiel hebt gemonteerd, kom dan altijd zo spoedig mogelijk naar één van onze vestigingen om deze te laten vervangen door een volwaardige, nieuwe band. Deze balanceren we uiteraard direct. Meer informatie over banden balanceren.

Uitlijnen autobanden

Trekt uw auto ineens naar links of naar rechts na het verwisselen van uw wiel? Dan kan het zijn dat uw auto moet worden uitgelijnd. Maak in dat geval een afspraak met onze vestiging voor banden uitlijnen. Meer informatie over auto uitlijnen vindt u hier.

Runflat autobanden en uw wiel verwisselen.

In toenemende mate worden er runflat banden gemonteerd onder nieuwe auto’s. Met runflat banden kunt u bij een lekke band nog veilig een afstand van 80 kilometer afleggen. Zo kunt u makkelijk naar de dichtstbijzijnde vestiging van Profile Car & Tyreservice, zonder dat u langs de weg de lekke band hoeft te verwisselen. U kunt de Runflat banden gemakkelijk bestellen in onze webshop!

Meer weten over reservewiel wisselen?

Klantbeoordeling

Profile
9.310
Wij verbeteren onze service continu. Dat kan alleen met uw hulp. Lees de beoordelingen van klanten of laat er zelf één achter.
Gebaseerd op 3868 recensies

Alles over autobanden

Terug naar boven