
Hét alternatief voor de reserveband: de runflat
Veiliger, makkelijker én ruimtebesparend. Maak kennis met de runflat band. Als de band lek raakt, kun je er nog 80 km veilig mee blijven rijden. Dus geen gedoe meer langs de kant van de weg en geen reserveband meer in je kofferbak. Runflat banden zijn verkrijgbaar als winterbanden, zomerbanden en all season banden. Lees meer over runflat.
Profile. Beter. Sneller. Verrassend voordelig.
Voor run-flat banden kom je naar Profile
Als je runflat band lekt raakt, krijg je een waarschuwing op je dashboard. Ondertussen blijft je auto prima bestuurbaar. Door de verstevigingen aan de binnenkant van de band kun je nog 80 kilometer veilig doorrijden.
Overtuigd? Kom dan naar Profile. Als bandenspecialist weten we namelijk alles van run-flat. En er is altijd een Profile vestiging in de buurt om jouw runflat banden snel, vakkundig en verrassend voordelig te laten monteren.

Wat zijn runflat banden?
Met de unieke runflat banden blijft je auto uitstekend bestuurbaar bij pech. Valt opeens de luchtdruk weg? Dan kun je nog 80 kilometer doorrijden met een snelheid van 80 kilometer per uur. Kortom, nooit meer een reserveband in je achterbak en nooit meer banden verwisselen langs de kant van de weg.
Ga je voor run-flat? Dan kun je kiezen uit zomerbanden, winterbanden en 4 seizoenenbanden.
De drie voordelen van runflat banden
Nooit meer een reserveband nodig
Nooit meer een band wisselen langs de kant van de weg
Nog 80 kilometer veilig doorrijden na een lekke band
Het unieke bandenspanningssysteem van runflat
Op steeds meer nieuwe auto’s zitten tegenwoordig standaard run-flat banden. Een reserveband is dus niet meer nodig. En de ontwerpers houden daar al volop rekening mee. Zo hebben de auto’s met runflat dan ook een verplicht bandenspanningssysteem.
Valt de luchtdruk weg? Dan zie je meteen een waarschuwing op je dashboard. Je merkt namelijk zelf geen verschil als de run-flat band lek raakt. Dus zie je een waarschuwing? Rij dan snel naar een Profile in de buurt voor advies en voor de allerbeste service.
Hoe herken je runflat banden?
Er zijn twee soorten run-flat banden. Sommige hebben een binnenring op de velg, maar de meeste hebben een verstevigde binnenwand. Benieuwd of je al op runflat rijdt? Kijk dan op de zijkant van jouw band of je de letters RFT ziet. Runflat banden kun je ook herkennen aan het prijskaartje. Door het materiaal en de ingebouwde verstevigingen is de prijs van een run-flat hoger dan van een gewone band.
Veelgestelde vragen over runflat banden
Wil je nog meer weten over run-flat banden? Bijvoorbeeld over de juiste bandenspanning? Of over hoe je je banden wisselt naar runflat? Kijk dan naar onze antwoorden op de veelgestelde vragen over runflatbanden.
Het herkennen van een runflat band is niet bepaald eenvoudig. Er staat namelijk niet duidelijk vermeld op de band of het gaat om een gewone of een runflat band. Hierdoor kan het herkennen erg lastig zijn. Ieder merk heeft namelijk zo zijn eigen code voor runflat banden. Zo noemt Bridgestone het RFT en kiest Michelin juist voor ZP. Om te weten of je op runflat banden rijdt, kun je een bezoek brengen aan de dichtstbijzijnde Profile vestiging en dan vertellen wij het je.
Vroeger kon er duidelijker onderscheid gemaakt worden tussen een normale band en een runflat band. Tegenwoordig geldt dit echter niet meer. De meeste runflat banden zijn tegenwoordig op het gebied van zuinigheid en comfort gelijk aan gewone autobanden.
Helaas zitten er ook nadelen aan het gebruik van runflat banden. Allereerst zijn deze banden lastiger te repareren dan gewone banden. Zodra een gewone band lek of kapot gaat, kan deze is sommige gevallen nog gerepareerd worden. Voor dit soort banden gaat dit vaak niet. Door het het stevige en hittebestendige materiaal kan het repareren van een lekke runflat band dus niet. Daarnaast kleeft er nog een nadeel aan runflat banden. Hoewel het heel erg fijn is om met een lekke band nog even door te kunnen rijden, merk je als automobilist vaak niet eens dat je band lek is. Dit kan tot gevaarlijke situaties zorgen, aangezien je wellicht met een te hoge snelheid doorrijdt op een band die lek is.
Omdat het doorrijden op een lekke band gevaarlijk is, zijn runflat banden enkel toegestaan op auto’s met een waarschuwingssysteem wat er voor zorgt dat de automobilist op de hoogte is van de lekke band. Hiervoor moet doorgaans vaak het systeem wat betreft de veringen worden aangepast. Wanneer er dan een lekke band gereden wordt, kan de automobilist dit zien op zijn of haar dashboard. Ook al rij je op runflat banden, is het advies nog steeds om in alle gevallen zo kort mogelijk door te rijden. Het feit blijft dat je op een lekke band rijdt, wat in geen enkel geval bevorderlijk is voor de veiligheid.
Zodra een gewone band lek gaat, kun je er niet meer mee rijden. Het is dan simpelweg te gevaarlijk om nog door te rijden. Met een runflat band daarentegen, kun je nog 80 kilometer op een snelheid van 80 km/u doorrijden. Een runflat band heeft dus een andere constructie waardoor het nog mogelijk is om de reis voort te zetten bij een lekke band. Als je runflat banden gaat kopen, dien je er ook rekening mee te houden dat ze over het algemeen minder lang meegaan. Mochten ze lek gaan, zijn ze vaak minder goed te repareren en daardoor moeten ze vaak sneller worden vervangen.
Het liefst helemaal niet. Zodra een band lek is, op de runflat banden na, is doorrijden niet wenselijk. Bij Profile adviseren wij dan ook om te stoppen en je weg niet te vervolgen. Met een lekke band deelnemen aan het verkeer kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen.
Daarnaast richt doorrijden met een lekke band schade aan. Schade aan de velg en het wiel. Wanneer je er voor kiest om door te rijden op een lekke band, zullen de kosten vaak veel hoger uitvallen. Zodra het wiel of de velg beschadigd is, zullen hier ook de nodige reparaties of vervangingen voor plaats moeten vinden.