Schokdempers

Wat doen schokdempers? Wat zijn de risico’s van versleten schokdempers? Hoe check je of ze nog werken? We leggen het graag even uit…

Wat is een schokdemper?

Elke auto heeft vering en schokdempers. De vering zorgt ervoor dat je hobbels minder voelt. De schokdempers dempen vervolgens de bewegingen van de vering. Zonder schokdempers zou je auto dus na een hobbel nog heel lang na blijven deinen. De schokdempers zorgen er ook voor dat je wielen goed contact blijven houden met de weg. Zodat je een goede wegligging hebt en je je auto optimaal kunt besturen.

Zo werkt een schokdemper

Een schokdemper is een grote cilinder. In die cilinder zit een zuiger. Het cilinderhuis is verbonden met de bovenste constructie van je auto. De zuiger is met een zuigerstang verbonden aan je wielophanging. Tijdens het rijden gaat de zuiger steeds heen en weer in de cilinder. Daarbij verplaats de zuiger vloeistof. Tijdens het verplaatsen gaat de zuiger langs klepjes in de schokdemper. Deze klepjes remmen zo de verplaatsing van de zuiger af. Op die manier dempt de schokdemper dus de bewegingen van het onderstel van je auto.

Test zelf je schokdempers

Wil je weten of je schokdempers nog in orde zijn? Leun dan heel hard op een hoek van je auto en laat los. Deint je auto nog een paar keer op en neer? Dan is je schokdemper kapot. Een schokdemper kan ook gaan lekken. Als er minder olie in de cilinder zit, wordt de druk minder en dempt de schokdemper dus ook minder. Dat kun je checken door te kijken naar het onderste deel van je schokdemper. Is dat vochtig van de lekkende olie? Maak dan snel een afspraak bij Profile.

Laat je schokdempers testen bij Profile

We adviseren je om elke 20.000 km je schokdempers te laten controleren. Sowieso controleren we je schokdempers bij elke kleine en grote beurt, en bij elke APK-keuring. Heb je in de tussentijd twijfels? Kom dan langs om je schokdempers te laten checken door onze professionals. Ze kijken dan onder andere naar lekkage en roestvorming. Door je schokdempers regelmatig te laten controleren voorkom je niet alleen slijtage van je schokdempers, maar ook van je banden.

De gevaren van een versleten schokdemper

Onveilig

Heel veel auto’s rijden rond met schokdempers die slecht functioneren. Dat komt omdat de slijtage heel geleidelijk gaat. Als bestuurder pas je daar automatisch je rijstijl geleidelijk op aan. Daardoor kun je wel jezelf en anderen in gevaar brengen. Je wegligging wordt slechter, je remweg wordt langer en je auto wordt gevoeliger voor zijwind.

Oncomfortabel

De hobbels in de weg worden minder goed opgevangen. Verder gaat je auto meer schokken en trillen en kun je in de bochten ondersteuning verliezen. Het comfort gaat dus behoorlijk achteruit waardoor je wagenziek kunt worden.

Onvoordelig

De slijtage heeft ook een negatieve invloed op andere onderdelen van je auto. Zo kunnen je banden door een slechte schokdemper onregelmatig gaan slijten. Kortom, allemaal extra reparaties en kosten waar je natuurlijk niet op zit te wachten.


Wanneer schokdempers vervangen?

Merk je dat de vering van je auto erg stug is? Of juist enorm licht? Laat dan je schokdempers door ons controleren. Als het nodig is, kunnen we je schokdempers meteen voor je vervangen. En uiteraard gebruiken we hiervoor de allerbeste schokdempers die heel lang meegaan.