Bandenlabels

Aan de hand van uw kenteken bepalen wij automatisch de maat banden die bij uw auto hoort.

Bandenlabels

Groene autobanden zijn sinds juli 2012 eenvoudig te herkennen aan het ecolabel. Alle nieuwe autobanden in de Europese Unie krijgen een bandenlabel. Bandenlabel is de officiële benaming, maar vanwege de milieuvriendelijke aspecten van het label, spreken we over ecolabels. Zo worden groene banden nog beter benadrukt.

Het label informeert je over drie belangrijke prestaties: de invloed van de band op het brandstofverbruik, de grip op een nat wegdek en het geluid dat de band produceert.

bandenlabel.jpg

Wat zijn bandenlabels?

Bandenlabels gelden voor banden voor personenwagens, bestelwagens en zwaardere voertuigen zoals trucks die geproduceerd zijn na juni 2012. Personenwagenbanden en bestelwagenbanden dienen bij verkoop het label te dragen op de fysieke band door middel van een aangehecht label of een geplakt etiket. Bandenlabels gelden niet voor hergebruikte banden, professionele off-road banden, racebanden, reservebanden, banden voor voertuigen die minder dan maximaal 80 km/u kunnen rijden en banden waarvan de standaard velgdiameter groter is dan 254mm.

Ecolabel kwalificaties

In de categorie brandstofefficiëntie zijn er zeven ecolabel kwalificaties. Banden met een groen A-label zijn het zuinigst en banden met het rode G-label het minst. Het verschil tussen deze banden is zelfs 7,5 procent in uw voordeel. Dat is eenvoudig geld besparen.

Ook voor de grip op nat wegdek is er een kwalificatie tussen A (kortere remweg) tot G (lange remweg).

Het geluid is weergegeven door middel van drie golven. Bij één golf is het externe rolgeluid drie decibel of meer onder de toekomstige norm, bij twee golven ligt het geluid tussen de norm en drie decibel daaronder en bij drie golven ligt de geluiduitstoot boven de toekomstige norm.

Milieuvriendelijkheid

Het ecolabel wordt als sticker door bandenfabrikanten op de autoband aangebracht. Wij zorgen dat het bandenlabel duidelijk zichtbaar is en onze medewerkers adviseren je graag over banden met de ideale eigenschappen voor jouw wensen. Natuurlijk zijn de technische gegevens en het ecolabel van de band eenvoudig terug te vinden op onze website. Daarnaast vermelden wij het label op de factuur. Zo geeft Profile Tyrecenter je duidelijk inzicht in de prestaties en milieuvriendelijkheid van de banden.

Het nieuwe ecolabel zegt niet alles over banden. Waar het label niets over zegt is het volgende:

  • weerstand tegen aquaplaning
  • bestuurbaarheid auto op een nat wegdek. (Het label zegt wel wat over de grip op nat wegdek)
  • bestuurbaarheid auto op een droog wegdek
  • remmen op een droog wegdek
  • stabiliteit bij hoge snelheid
  • duurzaamheid van de band

Bandenlabel winterbanden

Winterbanden zijn ontwikkeld om goede prestaties te leveren in winterse omstandigheden (sneeuw, ijs, nat weer, smeltende sneeuw,…) en bij lage en winterse temperaturen. Deze banden zorgen voor een hoog veiligheidsniveau in alle winterse omstandigheden.

Het bandenlabel geeft echter geen criteria weer die gerelateerd zijn aan specifieke winterse prestaties. Hierdoor is het mogelijk dat winterbanden minder goed presteren dan zomerbanden. Het is belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent en dat je ook attent op wordt gemaakt op het moment van je aankoop.

Bandenlabels en EU wetgeving

De Europese Unie heeft, in het kader van Duurzame Mobiliteit, een kader opgesteld met betrekking tot energielabels voor autobanden. Dit houdt in dat bandenfabrikanten wettelijk verplicht zijn de banden te voorzien van het label, voordat deze gedistribueerd worden voor verkoop. Dit geldt voor banden die geproduceerd zijn na 30 juni 2012. Ecolabels zijn opgesteld als onderdeel van de Lissabon strategie en de strategie voor duurzame ontwikkeling. Het is medeverantwoordelijk voor het terugdringen van Co2 uitstoot door de Europese gemeenschap.

Voor welke landen geldt het bandenlabel?

Bandenlabels vallen onder een Europese verordening en zijn van toepassing op alle Europese lidstaten. De voorschriften zijn in de hele EU identiek.

Maak een afspraak

Maak makkelijk online een afspraak voor het monteren van nieuwe banden. Je krijgt bij ons altijd het beste advies en een goede prijs. Plan nu online!