Centreerringen

Als specialist in banden en velgen, hebben we natuurlijk alle soorten centreerringen in onze werkplaats. Zodat we velgen perfect kunnen monteren.

Het ringensysteem van de centreerringen

Aan het uiteinde van de wielas van je auto zit een naaf. Om de velg op je naaf te monteren, zit in het midden van de velg een gat: het naafgat. Niet elke auto heeft dezelfde maat naaf. Twee veelvoorkomende maten van naven zijn 60 mm en 56 mm. Autofabrikanten willen natuurlijk dat een bepaalde velg op meerdere modellen auto’s past. Daarom werken ze met een ringensysteem.

Centreerringen om velgen perfect te monteren

Een velg met een naafgat van 60 mm kan eigenlijk niet worden gemonteerd op een auto met een naaf van 56 mm. Maar door een plastic of metalen ring in het naafgat van de velg te plaatsen, kan de diameter kleiner worden gemaakt naar 56 mm. Deze ringen noemen we centreerringen. Met deze ringen kun je een velg met een groter naafgat dus wel monteren op een kleinere naaf.

Centreerringen voorkomen onbalans

De centreerringen houden de velg netjes en gecentreerd op z’n plaats op de naaf. Als je de ringen niet zou gebruiken, dan is de velg alleen met de bouten gemonteerd op de auto. En dan is de kans groot dat je auto uit balans raakt.