Velgen montage

Montage van velgen Bij Profile

Bij de montage van een velg op de auto is het van groot belang het juiste bevestigingsmateriaal te gebruiken. De originele bouten of moeren zijn niet altijd geschikt voor de montage van de lichtmetalen velgen. Als er bouten of moeren worden geleverd bij de wielen die je hebt aangeschaft, gebruik deze dan altijd in plaats van de originele bouten of moeren.

Let bij het aandraaien van de bouten of moeren op de juiste aandraaivolgorde. Volg altijd een kruislings patroon, zoals in de schematische weergaven hieronder. Zo voorkom je dat de velg scheef getrokken wordt en vroegtijdig vast loopt op de schroefdraad.

Het vastzetten van de bouten of moeren dient met een momentsleutel te gebeuren. Het gebruik van luchtgereedschap (in werkplaatsen) is sterk af te raden.

Als je velgen demonteert en je bent van plan deze op een later tijdstip weer te monteren, markeer dan de banden met een krijtje. Gebruik de afkortingen RV, LV, RA, LA voor respectievelijk rechts voor, links voor, rechts achter en links achter. Door de velgen bij montage weer op dezelfde plaats te monteren voorkom je verslechterde rij-eigenschappen. Dit heeft te maken met de afslijting van het loopvlak van de band.

Nieuwe velgen, controleer je wielmoersleutel

Je hebt een mooie set lichtmetalen velgen aangeschaft en laten monteren onder je auto. Die glimmende velgen doen heel wat voor je auto! Je kijkt dan ook tevreden naar je aankoop. Nieuwe wielen, nieuwe moeren. Dit betekent wellicht dat je huidige wielmoersleutel niet meer past en dat is erg vervelend als je onverhoopt met een lekke band komt te staan en jij je reservewiel wilt monteren. Vraag de Profile vestiging te controleren of je huidige sleutel past op de nieuwe bouten of moeren voordat ujede werkplaats uitrijdt. Een andere wielmoersleutel en eventueel een extra setje, passende wielmoeren voor het reservewiel, en je kunt je weg snel weer vervolgen.

Controleer je zelf of de wielmoersleutel past? Let dan ook even op de maatvoering van de slotbouten. Deze zijn namelijk soms anders van lengte. Meer weten? Vind een Profile in de buurt