Winterbanden wisselen

Kouder dan 7°C? Kom dan snel langs om je banden te laten wisselen voor winterbanden. Zodat je meer grip hebt en een kortere remweg.

In 30 minuten gewisseld

Winterbanden wisselen; rij veilig het najaar in

In het najaar kan het weer soms voor onaangename verrassingen zorgen. Regen, kou, storm, sneeuw…. Laat je niet verrassen. Zorg dat je op tijd gaat wisselen naar winterbanden. Zelfs bladeren op de weg kunnen slipgevaar veroorzaken als je op zomerbanden rijdt. Voorkom dus gevaarlijke situaties. Ga goed voorbereid op weg en zorg ervoor dat je op tijd wisselt naar winterbanden.

Plan jouw bandenwissel

Wanneer winterbanden wisselen?

Daalt de temperatuur onder de 7°C? Dan is het verstandig om op winterbanden te gaan rijden. Je hebt dan meer grip en een kortere remweg. Winterbanden hebben namelijk een speciaal profiel en een andere rubbersamenstelling. Profile raadt je aan om van oktober tot en met maart op winterbanden te rijden.

Winterbanden wisselen op velg

Zitten je winterbanden al op velg? Het wisselen en monteren van de winterbanden gaat dan een stuk sneller. En daardoor is de bandenwissel ook een stuk voordeliger. Maak dus snel even een afspraak. Binnen 45 tot 60 minuten zijn je winterbanden gemonteerd.

Wanneer winterbanden wisselen voor nieuwe winterbanden?

Als je banden nog maar 1,6 mm profiel hebben, ben je verplicht om ze te vervangen. Wij raden echter aan om al eerder te vervangen. Is het profiel van je zomerbanden minder dan 2 millimeter? Dan heb je onvoldoende grip en heb je nieuwe banden nodig. Is het profiel van je winterbanden minder dan 4 millimeter? Dan verliest de winterband z’n werking en wordt het eigenlijk een zomerband. Profile raadt je dan ook aan om oude winterbanden te wisselen voor nieuwe als je nog 4 millimeter profiel hebt.

Hebben je huidige winter- of zomerbanden nog voldoende profiel? Dan hoef je alleen een wissel in te plannen voor het nieuwe seizoen.

Hoe meet je het bandenprofiel op?

Benieuwd naar de profieldiepte van je winterbanden? Dat kun je op een aantal manieren achterhalen:

TWI indicatoren

Op je band zitten Tread Wear Indicators. Je kunt deze TWI-indicatoren vinden op de zijkant van je band. In de groef van je band zijn meetpunten aangebracht. Op zomerbanden staat één meetpunt met een hoogte van 1,6 mm. Op winterbanden zit nog een extra meetpunt van 4 mm. Is het profiel net zo ver afgesleten als de hoogte van dat meetpunt? Vervang dan je band.

Profielmeter

Met een simpele profielmeter kun je zelf de diepte van je profiel meten. Steek de meter in de groef en je ziet meteen de diepte.

Profile

Kom even naar een vestiging van Profile voor een gratis check van je banden. Dan kijken we meteen ook even naar de bandenspanning. Een goede bandenspanning heeft namelijk veel voordelen. Je verbruikt minder brandstof, je hebt een kortere remweg, je auto is stiller, je banden slijten minder snel en je hebt minder risico op een klapband.


Plan jouw bandenwissel

Wanneer winterbanden wisselen voor zomerbanden?

Winterbanden zorgen voor goede grip bij lage temperaturen en in de sneeuw. Is het warmer dan 7°C?. Dan rij je een stuk prettiger op vier zomerbanden. Je hebt dan meer grip op het warme wegdek en je rijdt een stuk comfortabeler. Bij Profile raden we je dan ook aan om van april tot en met september op zomerbanden te rijden.

Het verschil tussen zomerbanden en winterbanden

Ze zijn allebei zwart en rond, maar toch zijn er veel verschillen tussen zomerbanden en winterbanden. Zelfs het geluid is anders. Maar de belangrijkste verschillen zijn de rubbersamenstelling en het profiel.

De rubbersamenstelling van een winterband is zachter dan die van een zomerband. Dat merk je vooral wanneer het kouder wordt dan 7°C. Een zomerband blijft hard, maar een winterband wordt juist soepel en heeft daardoor meer grip.

Het profiel van een winterband heeft inkepingen: lamellen. Zomerbanden hebben dat niet. Door die lamellen heeft je band meer grip bij het remmen en bij het wegrijden.

Winterbanden monteren, balanceren en uitlijnen

Bij Profile doen we natuurlijk meer dan alleen je zomerbanden omwisselen voor winterbanden. Bij het monteren zorgen we ook voor het balanceren en uitlijnen. Dat is belangrijk. Je band is namelijk het enige contactpunt tussen je auto en de weg. En een goed gemonteerde band is veiliger, comfortabeler en zuiniger.

Winterbanden wisselen: opslag bij Profile

Hoe kan ik het beste mijn banden/wielen opslaan? Profile helpt je. Zo kun je de banden bij ons opslaan. Ze liggen dan onder de juiste omstandigheden, ze zijn meteen verzekerd tegen brand en diefstal en bij de volgende wisselbeurt hebben we ze meteen bij de hand. Bovendien scheelt het je een hoop gesleep twee keer per jaar. En je kunt de ruimte thuis wel beter gebruiken toch?

Winterbanden wisselen: opslag thuis

Wil je toch zelf je banden thuis bewaren? Let dan op de volgende punten:

Markeer je banden

Geef met een krijtje of een plakkertje aan welke positie de band had: links, rechts, voor, achter… Als je ze dan weer laat monteren, kun je ze een andere positie geven zodat de banden gelijkmatiger slijten.

Schoonmaken

Maak zowel de banden als de wielen schoon met water en laat ze goed drogen. Op die manier kun je oxidatie voorkomen.

Controleer de spanning

Bewaar je de banden op de velg? Controleer dan of je banden wel de aanbevolen spanning hebben.

Liggen of hangen

Zijn de banden op de velg gemonteerd? Bewaar ze dan liggend. Of hang ze op aan het wiel. Koop bijvoorbeeld een "velgboom" om de banden te bewaren. Deze bomen zijn erg handig en nemen weinig ruimte in beslag.

Bewaar ze op een vellige plek

Bewaar de banden op een koele, donkere en droge plek. Leg de banden niet in de buurt van koolwaterstoffen zoals benzine en olie. En leg ze ook niet in de buurt van elektrische apparatuur. Die verspreiden namelijk ozon wat het rubber aantast.