Winterbanden wisselen – Opslag tips

In het najaar kan het weer plotseling omslaan naar regen, kou of sneeuw. Zorg er daarom voor dat u op tijd gaat wisselen naar winterbanden. Bladeren op de weg en heftige regenval zorgen voor gevaarlijke situaties en extra slipgevaar. Ga goed voorbereid op weg en zorg ervoor dat u op tijd wisselt naar winterbanden.

Hoe kan ik het beste mijn banden/wielen opslaan?

Profile Car & Tyreservice biedt op alle vestigingen bandenopslag aan. Dan hebt u daar geen omkijken naar. Kiest u er toch voor de autobanden zelf mee te nemen? Neem dan de volgende zaken in acht:

  • Markeer de positie van de banden op de auto, alvorens ze te demonteren. Daardoor kunt u ze de volgende winter eventueel van voor naar achter zetten om tot een gelijkmatige slijtage te komen.
  • De wielen en de banden met water schoonmaken en laten drogen om oxidatie te beperken.
  • Als u de banden op de velg gemonteerd bewaart, controleer dan de aanbevolen spanning.
  • Bewaar banden die op de velg zijn gemonteerd liggend of hang ze op aan het wiel.
  • Bewaar ze niet in de buurt van koolwaterstoffen (benzine, olie) of van elektrische apparatuur: die verspreiden ozon wat het rubber aantast.
  • Tip: Er bestaan in de handel speciale, zogenaamde "velgbomen" waar u de banden/wielen aan kunt ophangen; erg handig en ruimtebesparend !
  • Bewaar banden/wielen koel, donker en droog.

Nieuwe banden wisselen

Banden vervangen moet wettelijk bij een restprofiel van 1,6 mm. Echter raden wij aan niet tot dit moment te wachten met wisselen. Bij een zomerband hebt u voldoende grip bij 2 millimeter of meer. Bij winterbanden geven fabrikanten aan dat de band zijn werking al verliest bij minder dan 4 millimeter. Wanneer uw huidige winter- of zomerbanden voldoende profiel hebben, is alleen een wissel voor het juiste seizoen voldoende.

Een winterband verhoogt uw rijveiligheid bij temperaturen beneden de 7 graden. Houd er rekening mee dat het ’s middags soms warmer is, u ’s ochtends of ’s avonds al wel met lagere temperaturen te maken hebt.

Hoe meet u het bandenprofiel op?

Wilt u weten hoe het is gesteld met de profieldiepte van uw banden? Met de zogeheten TWI indicatoren (Tread Wear Indicator) kunt u dit zien. De TWI indicatoren staan op de zijkant van de band. In de groef zijn meetpunten aangebracht met de hoogte van 1,6 mm en op een winterband ook van 4 mm. Zie hiervoor de afbeelding. Is het profiel net zo ver afgesleten als de hoogte van het meetpunt? Vervang dan de band.

Een andere manier om uw profiel op te meten is door middel van een profielmeter. Deze steekt u in de groef van de band. Uiteraard kunt u ook altijd langs een vestiging van Profile komen om een gratis check op uw banden uit te laten voeren. Dan controleren we gelijk de bandenspanning. Een goede bandenspanning zorgt onder meer voor een betere wegligging. Lees hier meer over winterbanden

Plan online een afspraak voor een bandenwissel

Klantbeoordeling

Profile
9.310
Wij verbeteren onze service continu. Dat kan alleen met uw hulp. Lees de beoordelingen van klanten of laat er zelf één achter.
Gebaseerd op 5201 recensies

Alles over autobanden

Terug naar boven