Zoek op kenteken
Zoek op voertuig
Zoek op bandenmaat

Aan de hand van uw kenteken bepalen wij automatisch de maat banden die bij uw auto hoort.

Zijn winterbanden verplicht in Duitsland?

Wilt u deze wintersport naar Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland? Houd er dan rekening mee dat u verplicht bent om winterbanden onder uw auto te hebben zodra er winterse omstandigheden zijn. Hieronder wordt even duidelijk uitgelegd wat nou die winterse omstandigheden zijn en wanneer dit geldt voor u. 

Winterbanden verplicht bij gevaarlijke winterse omstandigheden in Duitsland.

In de wet is vermeld dat winterbanden verplicht zijn tijdens winterse omstandigheden. Hiermee wordt geen vaste periode van het jaar gemeld. Het kan dus zijn dat, door een eventuele verandering in het weer, u compleet verrast wordt. Door de verschillende natuur in Duitsland is het mogelijk dat u ineens te maken krijgt met sneeuw of ijzel. Volgens de Duitse wet zijn de volgende omstandigheden voldoende om een boete uit te delen:

  • Sneeuw
  • Gladheid
  • IJzel 
  • Sneeuwmodder
  • Gladheid door ijs- of rijpvorming

 

Welke winterbanden in Duitsland verplicht?

Om geen boete te riskeren is het dus verstandig om winterbanden onder uw auto te hebben. Er zitten nog bepaalde specificaties aan om te mogen rijden op de wegen van Duitsland met winterse omstandigheden. Dit zijn banden met:

  • M + S banden (Modder of Sneeuw)
  • Winterbanden met sneeuwvloksymbool
  • 4-seizoenenbanden (Kruiding van banden die geschikt zijn voor de zomer en de winter) 

De minimale profieldiepte voor banden in Duitsland is 1,6 mm. Echter voor winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd omdat beneden de 4 mm de banden niet meer optimaal werken en de band zijn winterse eigenschappen verliest.

Voor een caravan of aanhanger is het niet wettelijk verplicht om winterbanden eronder te hebben. Maar omdat deze vaak met veel gewicht achter uw auto hangen raadt Profile u dit wel aan voor uw veiligheid en de mensen om u heen.

Verplichte winteruitrusting in Duitsland

Het is in Duitsland niet alleen verplicht om met winterbanden of 4-seizoenenbanden te rijden onder winterse omstandigheden maar ook om uw complete voorzieningen bij te vullen voor vertrek. Tijdens winterse omstandigheden moet u en uw auto volledig kunnen functioneren. Voor de volgende zaken bent u verantwoordelijk om voor te zorgen:

Gevolgen wanneer u niet op winterbanden in Duitsland rijdt

Indien de gehele winteruitrusting niet voldoet aan de eisen van de wet dan kan dit gevolgen hebben voor de portemonnee. Wel als volgt: Indien u niet rijdt op de wegen van Duitsland tijdens winterse omstandigheden met de verkeerde banden dan kost het u €40,- euro. Indien u door deze keuze een gevaar of hinder veroorzaakt dan zal u dit €80,- euro kosten met een strafpunt.

Voorkom dit dus en bereid u goed voor!

Vragen over autobanden?

Wij helpen u graag!

Klantbeoordeling

Profile
9.310
Wij verbeteren onze service continu. Dat kan alleen met uw hulp. Lees de beoordelingen van klanten of laat er zelf één achter.
Gebaseerd op 5258 recensies
Terug naar boven