Zijn winterbanden verplicht in Duitsland?

Ga je op wintersport naar Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland? Zodra er winterse omstandigheden zijn, ben je verplicht om op winterbanden te rijden. We leggen je graag even uit wat die landen precies bedoelen met winterse omstandigheden en wat dit voor jou betekent.

Gevaarlijke winterse omstandigheden in Duitsland? Dan zijn winterbanden verplicht.

Winterse omstandigheden hebben geen betrekking op een vaste periode van het jaar. Een groot land als Duitsland heeft veel verschillende natuur. Daardoor kun je soms al heel vroeg in het najaar of nog heel laat in het voorjaar verrast worden door ijzel of flinke sneeuwbuien.

Bij deze winterse omstandigheden kun je een boete krijgen als je geen winterbanden hebt:

  • Sneeuw

  • Gladheid

  • IJzel

  • Sneeuwmodder

  • Gladheid door ijs- of rijpvorming

winterbanden-duitsland.jpg

Winterbanden voor jouw auto

30 minuten

Ga goed voorbereid op weg en voorkom ongelukken en boetes. Maak een afspraak bij een Profile bij jou in de buurt!

Maak een afspraak

Welke winterbanden in Duitsland verplicht?

Voorkom boetes. En rij met je auto of camper op winterbanden in Duitsland. Aan die banden worden bovendien eisen gesteld. Met deze banden ben je veilig en voorkom je boetes:

  • M+S Banden (Modder of Sneeuw) die vóór 1 januari 2018 zijn gemaakt worden nog t/m 30 september 2024 gezien als winterbanden. Daarna niet meer.

  • Winterbanden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake)

  • 4-seizoenenbanden

Voor motoren zijn deze banden overigens niet verplicht.

Minimale profieldiepte voor Duitsland

De minimale profieldiepte voor banden in Duitsland is 1,6 mm. Bij winterbanden wordt echter een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd. Bij minder dan 4 mm werkt de band namelijk niet meer optimaal en verliest hij z’n winterse eigenschappen.

Banden voor je caravan

Voor je caravan of aanhanger is het niet verplicht om op winterbanden te rijden. Maar aangezien je caravan als een zwaar gewicht achter je auto hangt, raden wij aan om wél voor winterbanden te kiezen. Voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van anderen.

Aan de hand van uw kenteken bepalen wij automatisch de maat banden die bij uw auto hoort.

Verplichte voorzieningen in Duitsland

In Duitsland ben je er nog niet met alleen winterbanden of 4-seizoenenbanden. Je bent ook verplicht om al je voorzieningen bij te vullen voor vertrek. Zodat je auto onder winterse omstandigheden optimaal functioneert. Je bent dus verantwoordelijk voor:

Boetes en strafpunten

Zijn je voorzieningen niet goed genoeg? Dan loop je het risico om een boete van €60 te krijgen. Rij je niet op de juiste banden? Dan kun je een boete van €80 krijgen en een strafpunt. En als je 18 strafpunten hebt, mag je niet meer in Duitsland rijden. Die boete kan trouwens nog een stuk hoger uitvallen, als je een verkeersopstopping hebt veroorzaakt omdat je op de verkeerde banden reed.

Maximumsnelheid met winterbanden

Op de zijkant van je winterbanden staat met een code de maximale snelheid aangegeven. Is deze lager dan de maximale snelheid van je auto? Dan moet je duidelijk zichtbaar op je dashboard een sticker plakken met de maximale snelheid van de banden. Zodat je als bestuurder steeds wordt herinnerd aan de juiste snelheid. Je mag hier zelf een simpele etiketsticker voor gebruiken.

Sneeuwkettingen

In bergachtige gebieden kunnen sneeuwkettingen bij winterse omstandigheden verplicht zijn. Dus zorg dat je ze bij je hebt. En als je ze gebruikt, monteer ze dan sowieso op de twee wielen die door je motor worden aangedreven. De maximale snelheid met sneeuwkettingen is trouwens 50 km/u.

Zie je een rond, blauw bord met een witte band met een sneeuwketting?

Dan zijn de kettingen hier verplicht. In plaats van metalen sneeuwkettingen, mag je ook sneeuwsokken of sneeuwkettingen gebruiken van kunststof. Zolang ze maar voldoen aan de Europese norm EN 16662-1.

Zie je geen bord maar is de weg wel voor een deel bedekt met ijs of sneeuw?

Dan mag je hier op sneeuwkettingen rijden.

Ligt er geen ijs of sneeuw op het wegdek?

Dan zijn sneeuwkettingen verboden omdat ze het wegdek kunnen beschadigen.

Ook met winterbanden sneeuwkettingen verplicht?

Dit is inderdaad op kleine wegen en bergwegen verplicht. Zie je een rond, blauw bord met een witte band met een sneeuwketting? Dan zijn hier sneeuwkettingen verplicht. Ook als je op winterbanden rijdt.