Let op!

Uw webbrowser is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Voor jouw veiligheid ondersteunen we deze browser niet meer. Voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken raden wij aan om te browsen via Chrome of Firefox.

Uitlaat

Waarom de uitlaat van jouw auto laten controleren bij Profile?

Het uitlaatsysteem onder een auto heeft een aantal belangrijke functies. De uitlaat voorkomt geluidshinder, verbetert de prestaties van de motor en vermindert de milieubelasting.

Slijtage

Korte stadsritten zorgen voor een snelle slijtage aan de uitlaat. Dit doordat gassen condenseren waardoor de uitlaat wordt vervuild met water dat de binnenkant van de uitlaat aantast. Bovendien ondergaat de uitlaat hevige temperatuurschommelingen (inkrimpen/uitzetten), door het veelvuldig starten van de motor. Wij controleren de uitlaat ook tijdens de APK.

Waarom bij Profile?

  • Een goed functionerende uitlaat verbetert de prestatie van de motor
  • Wanneer een uitlaat niet goed functioneert, dan kan dit extra belastend zijn voor het milieu
  • Wij leveren goede producten die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen en 2 jaar garantie hebben

Waar bestaat een uitlaat uit?

Het uitlaatsysteem bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen:

  • uitlaatspruitstuk
  • voorpijp met katalysator
  • tussenpijp met voorste demper
  • achterste demper
  • bevestigingssysteem

De uitlaat loopt vanaf de motor onder de bodem van de auto door tot net onder de achterbumper. Dit is de enige plaats waar de uitlaat zichtbaar is. Van begin tot eind is het systeem gemiddeld 3 meter lang en is het flexibel aan de onderzijde van de auto bevestigd. Hierbij raakt het de carrosserie niet. Doordat het systeem aan slijtage onderhevig is, zijn de diverse onderdelen afzonderlijk te vervangen. De samenstelling is afhankelijk van het type motor, de cilinderinhoud en het model van de carrosserie.

Pasvorm uitlaat

De maatvoering van een uitlaatsysteem is uiterst belangrijk. Het zit namelijk rechtstreeks verbonden aan de steeds bewegende motor. Het flexibele ophangsysteem vangt die trillingen op. De juiste montage bepaalt voor een groot deel de levensduur van de uitlaat. Te grote spanningen op een punt leiden tot metaalmoeheid en daardoor ontstaat breuk- en scheurvorming. Bij de montage let een specialist extra nauwkeurig op de afstand tussen de bodem en uitlaat. Montage te dicht onder de bodem geeft beschadigingen en zorgt voor trilling. Een te ruime montage kan tot schade leiden bij bijvoorbeeld verkeersdrempels.

Katalysator & milieu

Toenemende vervuiling door uitlaatgassen wordt verminderd door wetgeving over het gebruik van katalysatoren. De katalysator zet door een chemische reactie gevaarlijke gassen om in onschadelijke gassen. Om dit proces optimaal te laten verlopen zijn temperatuur en samenstelling van de gassen van groot belang. Bij de APK zijn de milieu-eisen ook een belangrijk aandachtspunt

Werking uitlaat

De kostbare metalen (platinum, radium, palladium) in het systeem vormen de katalysatoren die de schadelijke uitlaatgassen omzetten in onschadelijke gassen en stikstof. Katalysatoren staan bloot aan extreme thermische en mechanische invloeden. Het functioneren van de katalysator wordt ernstig belemmerd als de bestuurder geen loodvrije benzine tankt (Euroloodvrij).

Naast de eerder genoemde motortrillingen zorgen temperatuurverschillen, condens, regen, sneeuw en ‘s winters pekel constant dat de uitlaat veel krijgt te verduren. Profile levert uitsluitend kwalitatieve uitlaten van het merk ROMAX Original. Deze sluiten perfect aan op de auto en hebben een lange levensduur. Hou je uitlaat goed in de gaten en kom tijdig naar Profile voor een controle. Zo weet je precies wat de resterende levensduur van jouw uitlaat is.

Profile garandeert de kwaliteit van de uitlaat en de montage 24 maanden tegen fabrieksfouten. Door regelmatig en goed auto onderhoud uit te voeren verklein je de kans op gebreken aan jouw uitlaat. Kom bij Profile langs voor een grote beurt of een kleine beurt en verklein de kans op problemen met de uitlaat.