Uitlaat auto

Kom regelmatig naar Profile om je uitlaat te laten controleren. Zodat je een dure uitlaat reparatie kunt voorkomen.

Waarom de uitlaat van je auto laten controleren bij Profile?

Het uitlaatsysteem van je auto heeft belangrijke functies. Zo voorkomt de uitlaat geluidshinder, verbetert het de prestaties van je motor en zorgt het voor minder milieubelasting. Het is dus belangrijk om een goedwerkende uitlaat te hebben. Auto uitlaat stuk? Uitlaat los onder auto? Of twijfel je? Maak dan even een afspraak bij een Profile bij je in de buurt. Dan kijken onze professionals er even naar.

Slijtage door korte ritten

Rij je veel korte ritten? Omdat je bijvoorbeeld alleen maar binnen de stad rijdt? Dan kan je uitlaat sneller slijten. Omdat je vaak je motor moet starten, krijgt je uitlaat te maken met flinke temperatuurschommelingen. De uitlaat is constant aan het inkrimpen en uitzetten en slijt daardoor sneller. Daar komt nog bij dat er altijd gassen condenseren in je uitlaat. Je uitlaat wordt dus steeds vervuild met water. En dat kan de binnenkant van je uitlaat aantasten.

Kom naar Profile voor je uitlaat

  • Met een goed functionerende uitlaat verbeter je de prestaties van de motor
  • Een uitlaat die niet goed functioneert, kan het milieu extra belasten

  • Onze uitlaten voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen

  • Onze uitlaten hebben 2 jaar garantie

Uitlaat vervangen

Profile levert de kwalitatieve uitlaten van het merk ROMAX Original. Deze uitlaten sluiten perfect aan op je auto en hebben bovendien een lange levensduur. En als we een nieuwe uitlaat monteren, dan garanderen we niet alleen de kwaliteit van de uitlaat, maar ook de kwaliteit van de montage. Je krijgt bij ons 24 maanden garantie op fabrieksfouten.

Waar bestaat een uitlaat uit?

Het uitlaatsysteem van je auto bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen:

  • uitlaatspruitstuk
  • voorpijp met katalysator
  • tussenpijp met voorste demper
  • achterste demper
  • bevestigingssysteem

De uitlaat begint bij de motor van je auto. Vanaf dat punt loopt het onder de bodem van je auto helemaal naar de achterbumper. Dit is de enige plek waar je uitlaat echt zichtbaar is. Van begin tot eind is het hele systeem gemiddeld zo’n 3 meter lang. De hele uitlaat is op een flexibele manier aan de onderkant van je auto bevestigd. Op die manier raakt de uitlaat je carrosserie niet. Het hele systeem van je uitlaat is natuurlijk aan slijtage onderhevig. Daarom zijn de diverse onderdelen afzonderlijk te vervangen. De exacte samenstelling van je uitlaat is afhankelijk van het type motor, de cilinderinhoud en het model van de carrosserie.

De pasvorm van een uitlaat

De maatvoering van een uitlaatsysteem is erg belangrijk. Het systeem is namelijk rechtstreeks verbonden aan de bewegende motor. Het flexibele ophangsysteem van de uitlaat vangt de trillingen op. Zorg dus voor de juiste montage van je uitlaat. Want dat bepaalt voor een groot deel de levensduur van de uitlaat. Staat er te veel spanning op een bepaald punt? Dat kan dan leiden tot metaalmoeheid en zelfs breuken en scheuren.

De montage van een uitlaat

Bij het montage kijken onze specialisten erg nauwkeurig naar de afstand tussen de bodemplaat en de uitlaat. Zit de uitlaat te dicht op de bodem? Dat kan zorgen voor trillingen en beschadigingen. Zit er te veel ruimte tussen de uitlaat en de bodem? Dan kun je weer schade aan je uitlaat krijgen door bijvoorbeeld verkeersdrempels.

Katalysator en milieu

Door strenge wetgeving wordt het milieu steeds minder belast. Bij de APK-keuring-keuring zijn de milieu-eisen dan ook een belangrijk aandachtspunt. Zo hebben we minder vervuiling van uitlaatgassen dankzij de verplichte katalysator. De katalysator zorgt voor een chemische reactie. Daarbij worden gevaarlijke gassen omgezet in onschadelijke gassen. Dit is een nauwkeurig proces dat natuurlijk optimaal moet werken. Het is dan ook belangrijk dat zowel de temperatuur als de samenstelling van de gassen precies goed is.

Auto uitlaten…. Hoe werken ze precies?

In je uitlaat zitten kostbare metalen: platinum, radium en palladium. Deze metalen vormen de katalysatoren die schadelijke uitlaatgassen omzetten in onschadelijke gassen en in stikstof.

Katalysatoren worden blootgesteld aan extreme thermische en mechanische invloeden. Als je geen loodvrije benzine gebruikt, zal de katalysator veel minder goed werken. Het is dus belangrijk om loodvrije benzine te tanken.

Kom voor controle naar Profile

Je uitlaat krijgt op de weg veel te verduren. Zoals trillingen van de motor en extreme temperatuurverschillen. Maar ook condens, regen, sneeuw en pekel teisteren je uitlaat.

Bij elke APK-keuring, grote beurt of kleine beurt kijken we nauwkeurig naar je uitlaat. Zodat je een goed functionerende uitlaat hebt. En zodat je precies weet hoeveel levensduur je uitlaat nog heeft. Met goed en regelmatig auto onderhoud verklein je de kans op een defecte uitlaat.