Bandentips bij Profile

Ook voor de meest handige bandentips ben je bij Profile aan het juiste adres!

Aanlopen autobanden - bandenprofiel en bandentips voor veilige kilometers

Controleer of de autobanden niet aangelopen hebben tegen de wielkasten bij een volgeladen auto. Je herkent dat aan zwarte sporen. Een verkeerde bandenmaat of een slecht veersysteem kan de oorzaak zijn. Hoe verminder je de kans op een klapband?

 • Controleer regelmatig of de banden de juiste spanning hebben of dit controleren bij Profile. Het advies is om maandelijks je bandenspanning te controleren.
 • Vervang oude autobanden tijdig. Het advies is dit na circa 6 jaar te doen. Dit geldt zowel voor winterbanden, zomerbanden en all-season banden.
 • Laat je banden geregeld controleren bij de bandenspecialist op slijtage, bandenprofiel, uitlijning, ouderdom en spanning. In het bijzonder wanneer je een stoeprand hebt geraakt, over een flinke steen heen bent gereden enzovoorts.

Bandenspanning controleren

Waarom je regelmatig je banden moet controleren? Uit iedere band ontsnapt continu een beetje lucht. Daarom is het belangrijk om iedere maand de bandenspanning te controleren. Een te lage bandenspanning is slecht voor het brandstofverbruik, maar ook voor de wegligging. Bovendien wordt een zachte band snel heet, waardoor je meer kans heeft op een klapband. Een te hoge bandenspanning is ook niet goed: dit zorgt ook voor een slechter contact met de weg en een hogere bandenslijtage.

Zo controleer je de bandenspanning

 • Controleer bij voorkeur als de autobanden koud zijn. De banden zijn 'koud' wanneer je niet meer dan 5 kilometer heeft gereden.
 • De juiste bandenspanning voor de banden staat in het instructieboekje van jouw auto, op een sticker in het portier of de tankklep. Ook kun je dit nagaan bij jouw Profile vestiging of op onze pagina met de bandenspanningstabel.

LET OP: De fabrikant kan een afwijkende spanning opgeven voor rijden met volle bepakking; houd daar rekening mee als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.

 • Bij de meeste tankstations kunt je de bandenspanning controleren en in één moeite door de banden oppompen. Dit is niet altijd gratis, neem dus een muntje van 50 cent mee.
 • Stel de meter van de pomp in op de juiste spanning.
 • Schroef het dopje van het ventiel, sluit het mondstuk van de pomp erop aan en houd deze net zolang aangedrukt totdat de gewenste bandenspanning is bereikt. Meestal hoor je dan een signaal. (Let er op dat je het mondstuk recht houdt op het moment dat je dit erop zet, zeker stalen/lichtmetalen ventielen zijn gevoelig voor breken).
 • Herhaal dit voor de andere banden.
 • Vergeet niet om ook regelmatig het reservewiel te controleren.
 • Je kunt ook thuis de bandenspanning meten met een eenvoudige drukmeter die je op het ventiel aansluit.
 • Voer de controle van de bandenspanning elke maand uit en controleer de banden op beschadigingen.

Het is daarnaast ook mogelijk om je bandenspanning langer goed te houden, door je banden te vullen met stikstof. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op of plan een afspraak om meer te weten te komen over banden vullen met stikstof.

Alles voor jouw banden

Voorkom een bandenreparatie en controleer tijdig je banden op eventuele beschadigingen. Wanneer je profieldiepte en bandenspanning in orde zijn, loop je al veel minder kans op een klapband. Mochten er toch beschadigingen op jouw band zitten en je vertrouwt het niet, maak dan een afspraak bij Profile. Je kunt bij ons namelijk altijd terecht voor bijvoorbeeld een bandenwissel. Wil je nieuwe banden aanschaffen en je gebruikte banden opslaan? Ook dit kan bij ons. Je kunt daarvoor gebruik maken van onze bandenopslag. Wist je dat je banden hier verzekerd opgeslagen liggen tegen zowel brand als diefstal?

Banden vervangen

Wat we vaak voorbij horen en zien komen, is dat oude banden niet tijdig genoeg worden vervangen. Voornamelijk banden waar niet veel op is gereden, blijven vaak te lang onder de auto zitten. Hoewel banden er soms nog prima uit kunnen zien, adviseren wij om banden na 6 jaar echt te vervangen. Ook als er dus nog niet heel veel kilometers mee verreden zijn. Hoewel een band er vaak nog prima uit kan zien, kunnen er zich onder de oppervlakte verschillende gevaren schuilen. Dit zie je vaak niet aan het oppervlak van de band, wat het extra gevaarlijk maakt. Zitten er scheuren in het loopvlak of aan de zijkant van de band? Dan weet je helemaal zeker dat het tijd is voor nieuwe autobanden. Heb je oude banden en weet je niet meer zeker of ze nog veilig zijn? Plan een bandencheck in bij een van onze Profile vestigingen.