Aanlopen autobanden - bandenprofiel en bandentips voor veilige kilometers

Controleer of de autobanden niet aangelopen hebben tegen de wielkasten bij een volgeladen auto. U herkent dat aan zwarte sporen. Een verkeerde maat band of een slecht veersysteem kan de oorzaak zijn. Hoe vermindert u de kans op een klapband?

Bandenspanning controleren

Waarom u regelmatig uw banden moet controleren? Uit iedere band ontsnapt continu een beetje lucht. Daarom is het belangrijk om iedere maand de bandenspanning te controleren. Een te lage bandenspanning is slecht voor het brandstofverbruik, maar ook voor de wegligging. Bovendien wordt een zachte band snel heet, waardoor u meer kans heeft op een klapband. Een te hoge bandenspanning is ook niet goed: dit zorgt ook voor een slechter contact met de weg en een hogere bandenslijtage.

Zo controleert u uw bandenspanning

  • Controleer bij voorkeur als de autobanden koud zijn. Uw banden zijn 'koud' wanneer u niet meer dan 5 kilometer heeft gereden.
  • De juiste bandenspanning voor uw banden staat in het instructieboekje van uw auto, op een sticker in het portier of de tankklep. Ook kunt u dit nagaan bij uw Profile Tyrecenter vestiging of op onze pagina met de bandenspanningstabel. 

 

LET OP: De fabrikant kan een afwijkende spanning opgeven voor rijden met volle bepakking; houd daar rekening mee als u bijvoorbeeld op vakantie gaat.

 

  • Bij de meeste tankstations kunt u uw bandenspanning controleren en in één moeite door de banden oppompen. Dit is niet altijd gratis, neem dus een muntje van 50 cent mee.
  • Stel de meter van de pomp in op de juiste spanning.
  • Schroef het dopje van het ventiel, sluit het mondstuk van de pomp erop aan en houd deze net zolang aangedrukt totdat de gewenste bandenspanning is bereikt. Meestal hoort u dan een signaal. (Let er op dat u het mondstuk recht houdt op het moment dat u dit erop zet, zeker stalen/lichtmetalen ventielen zijn gevoelig voor breken).
  • Herhaal dit voor de andere banden.
  • Vergeet niet om ook regelmatig het reservewiel te controleren.
  • U kunt ook thuis uw bandenspanning meten met een eenvoudige drukmeter die u op het ventiel aansluit.
  • Voer de controle van uw bandenspanning elke maand uit en controleer de banden op beschadigingen.

Bandenspanning bij het rijden met een caravan

Pomp ook de achterbanden van de auto op tot het maximum dat de fabrikant voor een volbeladen auto opgeeft. Dit vanwege de bagage in de kofferbak en de kogeldruk van de caravan.

Verdroging caravanbanden

Droogtescheuren waarbij de koordlagen van de band zichtbaar zijn, zijn wettelijk niet toegestaan. Laat het echter niet zover komen en vervang de caravanbanden tijdig. Let vooral op het gedeelte van de band waar de caravan de afgelopen tijd in de stalling op heeft gestaan. Vergeet ook het loopvlak in de groeven niet te controleren.

Veroudering autobanden

Hoewel er geen houdbaarheidsdatum op banden zit, raden wij aan de banden van auto / caravan na circa 6 jaar te laten vervangen. Uit onderzoek is gebleken dat door veroudering de kans op een klapband dan aanmerkelijk toeneemt.

 

Kom langs voor een gratis bandencheck

Klantbeoordeling

Profile
9.310
Wij verbeteren onze service continu. Dat kan alleen met uw hulp. Lees de beoordelingen van klanten of laat er zelf één achter.
Gebaseerd op 3868 recensies

Alles over autobanden

Terug naar boven