Autobanden
Omdat het doorrijden op een lekke band gevaarlijk is, zijn runflat banden enkel toegestaan op auto’s met een waarschuwingssysteem wat er voor zorgt dat de automobilist op de hoogte is van de lekke band. Hiervoor moet doorgaans vaak het systeem wat betreft de veringen worden aangepast. Wanneer er dan een lekke band gereden wordt, kan de automobilist dit zien op zijn of haar dashboard. Ook al rij je op runflat banden, is het advies nog steeds om in alle gevallen zo kort mogelijk door te rijden. Het feit blijft dat je op een lekke band rijdt, wat in geen enkel geval bevorderlijk is voor de veiligheid.
Vroeger kon er duidelijker onderscheid gemaakt worden tussen een normale band en een runflat band. Tegenwoordig geldt dit echter niet meer. De meeste runflat banden zijn tegenwoordig op het gebied van zuinigheid en comfort gelijk aan gewone autobanden.
Helaas zitten er ook nadelen aan het gebruik van runflat banden. Allereerst zijn deze banden lastiger te repareren dan gewone banden. Zodra een gewone band lek of kapot gaat, kan deze is sommige gevallen nog gerepareerd worden. Voor dit soort banden gaat dit vaak niet. Door het het stevige en hittebestendige materiaal kan het repareren van een lekke runflat band dus niet. Daarnaast kleeft er nog een nadeel aan runflat banden. Hoewel het heel erg fijn is om met een lekke band nog even door te kunnen rijden, merk je als automobilist vaak niet eens dat je band lek is. Dit kan tot gevaarlijke situaties zorgen, aangezien je wellicht met een te hoge snelheid doorrijdt op een band die lek is.
Het herkennen van een runflat band is niet bepaald eenvoudig. Er staat namelijk niet duidelijk vermeld op de band of het gaat om een gewone of een runflat band. Hierdoor kan het herkennen erg lastig zijn. Ieder merk heeft namelijk zo zijn eigen code voor runflat banden. Zo noemt Bridgestone het RFT en kiest Michelin juist voor ZP. Om te weten of je op runflat banden rijdt, kun je een bezoek brengen aan de dichtstbijzijnde Profile vestiging en dan vertellen wij het je.
Zodra een gewone band lek gaat, kun je er niet meer mee rijden. Het is dan simpelweg te gevaarlijk om nog door te rijden. Met een runflat band daarentegen, kun je nog 80 kilometer op een snelheid van 80 km/u doorrijden. Een runflat band heeft dus een andere constructie waardoor het nog mogelijk is om de reis voort te zetten bij een lekke band. Als je runflat banden gaat kopen, dien je er ook rekening mee te houden dat ze over het algemeen minder lang meegaan. Mochten ze lek gaan, zijn ze vaak minder goed te repareren en daardoor moeten ze vaak sneller worden vervangen.
Hou je banden in goede conditie om te zorgen dat ze optimaal presteren en lang meegaan.
- Controleer de bandenspanning
- Laat je auto uitlijnen voor een betere wegligging
- Check regelmatig de profieldiepte van jouw zomerbanden
- Bekijk het overzicht van bandentips
Bij Profile staan we voor kwaliteit. Wij monteren en balanceren banden met de grootste aandacht en vakkundigheid.
Wij bieden je verschillende opties:
- Pakketprijs montage nieuwe banden 12" t/m 14": vanaf 25,00 per band
- Pakketprijs montage nieuwe banden 15" t/m 17": vanaf 28,00 per band
- Pakketprijs montage nieuwe banden 18" t/m 23": vanaf 31,00 per band
De genoemde prijzen gelden voor banden die bij Profile zijn gekocht. Heb je banden elders gekocht en wil je deze graag laten monteren door Profile? Ook dan helpen we je graag! Neem contact op met een Profile bij jou in de buurt en hoor direct wat de kosten hiervoor zijn.
De profieldiepte van je autobanden is wettelijk vastgelegd. Volgens de wet wordt een minimale profieldiepte van 1,6 mm gehanteerd. Echter, een profieldiepte van minder dan 2 mm beschouwen we al als gevaarlijk. Hierdoor adviseren wij bij Profile om je banden te vervangen bij 2 mm. Het advies van 2 mm geldt voor zowel zomerbanden en all-season banden.
Voor winterbanden is dit echter een ander verhaal. Logischerwijs hebben winterbanden een diepere profieldiepte dan zomerbanden of 4-seizoenenbanden. Winterbanden moeten je voorzien van grip en veiligheid bij extreme weersomstandigheden, zoals ijs en sneeuw. Hierdoor houden we voor winterbanden een minimale profieldiepte aan van 4 mm. Zodra winterbanden minder dan 4mm profieldiepte hebben, doen ze niet meer waar ze voor gemaakt zijn.
Meer weten over het bandenprofiel van alle soorten banden en hoe je de profieldiepte meet? Lees verder over het bandenprofiel.
De juiste bandenspanning verschilt per band. Er is simpelweg geen universele bandenspanning. Het hanteren van de juiste bandenspanning is essentieel voor het presteren van de band. Zowel een te hoge als een te lage bandenspanning kan de band sneller doen slijten of resulteren in een verhoogd brandstofverbruik. Daarnaast kun je last hebben van minder grip of sneller een klapband krijgen. Bekijk onze bandenspanningstabel. Kom gerust langs bij Profile, dan brengen we gratis jouw banden op spanning.